Skābekļa koncentratori var palīdzēt atbrīvot slimnīcu gultas, taču iespēju izmanto gaužām maz

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jade ThaiCatwalk/Shutterstock.com

Skābekļa terapijas pakalpojumu mājās no valsts līdzekļiem var saņemt aptuveni divus mēnešus. Skābekļa koncentrāts pienākas gan hroniskiem pacientiem, kuriem tas būs nepieciešams līdz mūža beigām, gan arī subakūtiem pacientiem – tādiem, kuriem skābekļa terapija vajadzīga vien uz laiku, izrakstoties no slimnīcas pēc kādas akūtas saslimšanas. Sākotnēji prognozes liecināja – skābekļa terapiju vēl šogad varētu nodrošināt aptuveni 600 pacientiem, taču šobrīd šo pakalpojumu nesaņem pat 30, vēsta Latvijas Radio. 

"Vaivaru" rehabilitācijas centrā sastaptā 70 gadus vecā Vēsma Zālīte ar Covid-19 ļoti smagā formā saslima maija sākumā. Viņa nupat bija saņēmusi pirmo "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devu, bet otro nepaguva, jo saslima. Piecus mēnešus pēc izslimošanas viņai aizvien vajadzīgs skābekļa atbalsts.

"Man slimnīcā jau bija skābeklis, šeit arī ir skābeklis nepieciešams, tikai tagad es to elpoju mazāk nekā slimības sākumā. Respektīvi, antivakseris es neesmu. Es biju vakcinējusies ar pirmo devu. Un es pēc tās pirmās devas saslimu. Es to otro devu nesagaidīju," viņa pastāstīja.

Sākotnēji Vēsma gulējusi mājās un domājusi, ka izslimo plaušu karsoni, taču vēlāk jau nonākusi slimnīcā, pat reanimācijā. Slimības vēsturē kundzei stāv ieraksts, kas vēsta par Covid-19 saslimšanu un 80–90% skartiem plaušu audiem.

Kundze šobrīd atgūstas no slimības "Vaivaru" rehabilitācijas centrā un ir pilnīgi pārliecināta – skābekļa koncentrators gan slimības akūtajā fāzē, gan pēc tās ir nenovērtējami svarīgs, un valsts apmaksātā skābekļa terapija ir pareizs solis.

"Tas ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem, kuriem ir bijis samērā plašs tas plaušu bojājums, jo es pat nesaprotu, kā viņi var atkopties bez šī plaušu aparāta mājās. Man bija 74 [procenti] skābeklis, kad veselam cilvēkam sākas no 95 uz augšu. Tad slimnīcā sākumā uzlika mazāku to koncentrāciju, bet to var palielināt. Es biju 12 dienas reanimācijā. Man jau kardiologs teica: "Malacis, ka izdzīvojāt!" Nu, visu laiku ir jāelpo skābeklis, jo plaušu bojājums ir liels. Tā kā es to koncentratoru tiešām iesaku tiem, kuri smagi pārslimojuši," Latvijas Radio pastāstīja Vēsma.

Šobrīd viņa skābekļa koncentratoru lieto arvien mazāk, tāpēc lūgt to nodrošināt mājās, viņai, visticamāk, nevajadzēs. Tomēr ir virkne dažādu hronisko slimnieku un pacientu pēc akūtām saslimšanām, kuriem šāds skābekļa koncentrators būtu vajadzīgs arī mājās. Latvijā šo pakalpojumu valsts apmaksā vien aptuveni divus mēnešus.

Vaivaru rehabilitācijas centra valdes priekšsēdētāja Anda Nulle skaidroja, ka sistēma ir izveidota neticami ātri un strādā ļoti labi, taču, iespējams, informācijas trūkuma dēļ šobrīd gan hronisko, gan subakūto pacientu, kuriem būtu izsniegts šis skābekļa koncentrators, vēl aizvien ir gaužām maz.

Kopš valsts šo aparātu izmantošanu arī dzīvesvietā apmaksā, "Vaivari" skābekļa koncentratorus izsnieguši 13 pacientiem ar hronisku elpošanas nepietiekamību un 16 pacientiem pēc Covid-19 izslimošanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu