EP aicina steidzami pastiprināt ģimenes vardarbības upuru aizsardzību tiesas procesā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Frame Studio/Shutterstock.com

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti norāda, ka steidzami jāpastiprina ģimenes vardarbības upuru aizsardzība tiesas procesā, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā.

Pēc Krastiņa paustā, EP deputāti saka, ka tiesāšanās par bērnu aizgādību var būt dzimumbalstītas vardarbības veids, ja vardarbīgais partneris to izmanto, lai turpinātu kaitēt saviem upuriem.

EP šodien pieņemtajā rezolūcijā ar 510 balsīm par, 31 pret un 141 atturoties, aicina steidzami veikt pasākumus, lai aizsargātu intīmo partneru vardarbības upurus tiesas procesā. Teksts izceļ intīmo partneru vardarbības pieaugumu pandēmijas laikā un upuru grūtības saņemt atbalsta pakalpojumus un tiesisko palīdzību. Rezolūcijā arī atkārtots EP aicinājums Līgumā par Eiropas Savienības darbību (LESD) uzskaitītajām noziedzības jomām pievienot "dzimumbalstītu vardarbību".

Paužot dziļas bažas par satraucoši augsto feminicīda un infanticīda gadījumu skaitu, kas notikuši pēc tam, kad sievietes ziņojušas par dzimumbalstītu vardarbību, EP deputāti uzsver, ka sieviešu un bērnu aizsardzībai pret vardarbību un bērna interesēm ir jābūt priekšrokai pār citiem kritērijiem, nosakot aizgādības un apmeklējuma tiesības.

Izskatot aizgādības lietas, ir jāuzklausa arī bērni, īpaši gadījumos, kad ir aizdomas par intīmā partnera vardarbību. Šādas uzklausīšanas būtu jāveic apmācītiem speciālistiem bērnam draudzīgā vidē. Bērni, kas ir bijuši liecinieki vardarbībai ģimenē, ir jāatzīst par dzimumbalstītas vardarbības upuriem un viņiem jāsniedz labāka tiesiska aizsardzība un psiholoģiska palīdzība.

Rezolūcijā uzsvērts, ka atbilstīgi ienākumi un ekonomiskā neatkarība ir būtiski faktori, kas ļauj sievietēm pamest ļaunprātīgas un vardarbīgas attiecības. Dalībvalstis aicinātas īstenot īpašus pasākumus, lai palīdzētu upuriem panākt finansiālo neatkarību, ļaujot viņiem pārņemt kontroli pār savu dzīvi. Tostarp EP deputāti aicina nodrošināt piekļuvi nodrošinot piekļuvi īpašiem mājokļiem, veselības aprūpei, transportam, kā arī profesionālam psiholoģiskam atbalstam. Tāpat jāgarantē piekļuve pienācīgai tiesiskajai aizsardzībai, efektīvām tiesas sēdēm un ierobežojošajiem rīkojumiem, patversmēm un cietušo fondiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu