"Šī ir viena no mūsu valsts traģēdijām!" Kariņš emocionāli vēršas pie sabiedrības (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Valdība pirmdien, 18. oktobrī, lēmusi par mājsēdes un citu stingru ierobežojumu ieviešanu. Preses konferences laikā premjerministrs Krišjānis Kariņš un veselības ministrs Daniels Pavļuts atvainojās visiem vakcinētajiem iedzīvotājiem.

"Es jums ikkatram gribu izteikt paldies – jūs esat darījuši to, kas nepieciešams, lai pasargātu sevi, savus tuviniekus, bērni varētu mācīties klātienē un ekonomika būtu atvērta," preses konferenci iesāka Kariņš.

Viņš pauda pateicību visiem vakcinētajiem iedzīvotājiem. Valdība jau kopš pavasara veidoja stratēģiju, lai izietu no situācijas ar vakcinācijas palīdzību, jo citās valstīs tas strādājis.

Premjers norādīja, ka citās valstīs ierobežojumi tiek atcelti, jo vakcinācija bijusi veiksmīga.

"Man ir jāatvainojas visiem vakcinētajiem, jo neesam ieguvuši pārāk apjomīgu aptveri," minēja Kariņš.

"Mēs stāvam kraujas malā. Kraujas malā stāv mūsu slimnīcu sistēma. Ja mēs neko nedarītu vai darītu par maz, slimnīcās esošo skaits strauji pieaugtu, kā devītais vilnis noslaukot visu savā ceļā un sagraujot slimnīcu iespējas palīdzēt," sacīja veselības ministrs Pavļuts.

Tāpat valdība meklēs veidus, kā vēlāk vairāk stimulēt vakcināciju.

"Šo vīrusu var apturēt tikai mūsu kopīga rīcība. Es zinu, ka mēs kā sabiedrība varam izdarīt neticamas lietas," sacīja Pavļuts.

"Paldies par jūsu izturību, aicinu jūs uz solidaritāti un apzinīgumu šajā grūtajā brīdī," sacīja Pavļuts.

Kariņš minēja: "Mājsēde ir atbilde īslaicīgai, bet ļoti akūtai un nopietnai problēmai, un virsmērķis nemainīsies – kāpināt vakcināciju. Kopš iepriekšējās nedēļas lēmuma mums ir pieaudzis cilvēku skaits, kas vakcinējas. Ja mēs varam šo uzturēt un kāpināt, mēs iziesim no krīzes."

"Šī ir viena no mūsu valsts traģēdijām, ka mums būs ne tikai četras nedēļas jāciešas, lai izglābtu veselības aprūpes sistēmu, pateicoties tam, ka ir tik daudz nevakcinētu cilvēku, bet būs arī jāaizņemas nauda, lai stutētu ekonomikas daļu, kas ir spiesta iet dīkstāvē," norādīja premjers.

Kariņš teica, ka "ir atsevišķi padomdevēji, un to es spilgti atceros, tas ir dokumentēts, kuri vasarā ieteica valdībai nepieņemt nevienu stingrāku ierobežojumu, jo plašāka sabiedrība to nesapratīs. Ir bijusi kritika no atsevišķiem cilvēkiem, kas sēdē nav bijuši pat klāt".

"Ir viegli atrast vainīgo un teikt, ka tikai valdība ir pie vainas.

Es kā pirmais atzīšu, ka ir daudzi lēmumi, kurus vajadzēja pieņemt citādāk, to kritiku es pieņemu, bet to, kāpēc līdzcilvēki nav vakcinējušies, tas jautājums ir arī jāuzdod katram pašam sev," teica premjers.

Plānoto ierobežojumu kopsavilkums:

  • mājsēde no 21. oktobra līdz 15. novembrim;
  • skolēnu brīvlaiks līdz oktobra beigām;
  • komandantstunda no plkst. 20 līdz plkst. 5;
  • nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus;
  • klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.
  • plānots, ka mājsēde ilgs līdz 15. novembrim un tās laikā nenotiks izklaides un kultūras pasākumi, kā arī nevarēs pulcēties.
  • līdz oktobra beigām tiks pagarināts skolēnu brīvlaiks. Plānots, ka 1.-3. klases mācības klātienē varēs atsākt 1. novembrī, bet pārējās klases – no 15. novembra. Šajā laikā nebūs pieejama arī interešu izglītība.
  • bērnudārzā darbs tiks organizēts tā dēvētajās dežūrgrupās.
  • mājsēdes laikā ierobežojumi skars arī tirdzniecības jomu. Paredzams, ka klātienē varēs saņemt neatliekamus pakalpojumus;
  • nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus, tostarp friziera;
  • ierobežojumi arī attieksies uz sabiedrisko ēdināšanu, proti, šie pakalpojumi nebūs pieejami klātienē;
  • "Lokdauna" laikā klātienē varēs strādāt ražošanas un būvniecības, kā arī kritiskās infrastruktūras objekti;
  • ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem tiks nodrošinātas valsts atbalsta programmas;
  • pēc 15. novembra plānots būtiski mazināt ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem.
Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu