No nākamā gada augusta, iespējams, starp abiem vecākiem dalīs bērna kopšanas atvaļinājumu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: George Rudy/Shutterstock.com

89% gadījumu vecāki izvēlas apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna pusotra gada vecumam. Tā rāda dati, ko apkopojusi Labklājības ministrija (LM). Līdz šim vecāki vienojās par ģimenei izdevīgāko risinājumu. Taču nākamā gada otrajā pusē sistēmā gaidāmas izmaiņas, kas daļai topošo vecāku rada satraukumu, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Panorāma".

Jaunajiem vecākiem pašlaik ir iespēja izvēlēties apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna gada vai līdz bērna pusotra gada vecumam. Tie, kas izvēlas īsāku atvaļinājumu, saņem pabalstu 60% apmērā no iemaksu algas, kas izvēlas garāku atvaļinājumu saņem pabalstu 43,75% apmērā no iemaksu algas. Un tā tas paliks arī turpmāk.

Taču, jau sākot no nākamā gada augusta, izmaiņas sistēmā paredzēs, ka ne mazāk kā divi mēneši no šī apmaksātā bērna kopšanas atvaļinājuma būs jānodod bērna otram vecākam.

"Neviens vecāks, protams, nebūs piespiests šo daļu izņemt. Vecākiem ir izvēles iespēja to izmantot vai neizmantot,

bet tas, kas ir fakts, – ka ir bērna kopšanas atvaļinājumu šī apmaksātā daļa un bērna vecākiem savstarpēji ar to būs jāpadalās," stāstīja Diāna Jakaite.

Un padalīties nozīmē, ka vienam no vecākiem bērna kopšanas atvaļinājums kļūs par diviem mēnešiem īsāks un atlikušos divus mēnešus varēs izņemt tikai otrs.

Plānotās izmaiņas saistītas ar Eiropas Savienības direktīvu, kuras galvenais mērķis ir mazināt gan dzimumu diskrimināciju darba tirgū, gan abu vecāku lielāku iesaistīšanos zīdaiņa dzīvē, gan arī sievietes atgriešanos darba tirgū.

Tiek uzskatīts, ka šādā veidā tiks stimulēta darba devēju stereotipu maiņa gan pret sievieti, gan vīrieti. Tomēr plānotās izmaiņas viesušas arī samērā lielu satraukumu vecāku vidū, kas plāno ģimenes pieaugumu.

Biedrības "Tēvi" pārstāvji Gatis Smidrovskis un Lauris Bokišs katrs ar savu ģimeni guvuši iespēju pārliecināties, ko nozīmē būt pilnas slodzes tētim.

Un plānoto sistēmu, kad izmantot pilnu valsts apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu varēs, tikai padaloties ar otru, abi tēvi atbalsta. Bokišs pauda, ka ģimene un īpaši bērns iegūs pat tad, ja ģimene dzīvo šķirti. Mammām vairāk jāuzticas tētiem.

"Uzticoties pat tad, ja viņš uzvelk nepareizu zeķi vai uzliek cepuri otrādi, bet joprojām bērns ir saģērbts, joprojām viņam ir tīrs dupsis, joprojām viņš ir samīļojis un nomierinājis bērniņu.

Bet to var izdarīt tikai tad, ja viņam to ļauj izdarīt, un šī direktīva noteikti palīdz tētiem vairāk ienākt un vairāk iesaistīties ģimenes dzīvē," uzskata Bokišs.

"Šis arī bišķiņ vairāk maina to domāšanas veidu, ka ir vērts maksāt nodokļus. Šis nedaudz varētu pavirzīt tās attiecības starp darba devēju un darba ņēmēju. Tas ir ceļš, kuru mēs ejam. Nu visa Eiropa uz to dzimumu līdztiesību tagad arī uz vīriešiem skatīsies šajā, teiksim, 25 līdz 35 gadu vecumā. Viņš var aiziet bērna kopšanas atvaļinājumā, un tas varbūt nav tas pats sliktākais," piebilda Smidrovskis.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu