EZA vadītāja norāda, ka ES ir gatava tikt galā ar omikron variantu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: stoatphoto/ Shutterstock

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vadītāja Emera Kuka otrdien, 30. novembrī, apliecinājusi, ka aģentūra ir gatava tikt galā ar Covid-19 jauno Dienvidāfrikas jeb omikron variantu.

Kuka norādīja, ka būs nepieciešamas divas nedēļas, lai izvērtētu, vai pašreizējās Covid-19 vakcīnas spēs tikt galā ar omikron variantu.

Ja būs nepieciešama jauna vakcīna cīņai ar omikrona paveidu, tās apstiprināšanai lietošanai ES būs nepieciešami aptuveni četri mēneši.

"Mēs esam sagatavojušies," uzrunājot Eiropas Savienības (ES) likumdevējus, sacīja Kuka, piebilstot, ka EZA jau sadarbojas ar medicīnas nozari, lai sagatavotos šādai iespējamībai.

"Mēs zinām, ka kādā posmā notiks mutācija, kas nozīmē, ka mums ir jāmaina pašreizējā pieeja," sacīja Kuka.

Kuka par omikron variantu runāja ar lielāku pārliecību nekā Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas pirmdien brīdināja, ka globālais risks, ko rada šis paveids, ir ļoti augsts, un šis paveids var novest pie strauja saslimušo skaita pieauguma ar nopietnām sekām.

Arvien vairāk valstu pasaulē ziņo par omikron varianta gadījumiem vai ierobežo aviosatiksmi, kamēr zinātnieki cenšas noskaidrot, cik bīstams šis paveids varētu būt.

Vislielākā saslimstība ar omikrona paveidu konstatēta Dienvidāfrikas pilsētās Johannesburgā un Pretorijā un to apkaimē.

Kuka norādīja, ka Eiropā, kur populācija ir vecāka un ir augstāka vakcinācijas aptvere, situācija varētu attīstīties pavisam citādāk.

Viņa norādīja, ka ir svarīgi novērtēt, vai pašreiz pieejamās vakcīnas nodrošina aizsardzību pret jauno variantu. "Tas ir process, kas aizņem apmēram divas nedēļas," sacīja Kuka.

Līdz šim vakcīnas bijušas efektīvas pret visiem variantiem, ar kuriem saskārušās, norādīja Kuka. Viņa piebilda, gadījumā, ja būs nepieciešams vakcīnas pielāgot, viņa var apliecināt, ka EZA strādā ar uzņēmumiem un citām aģentūrām, lai pārliecinātos, ka "mēs esam tik sagatavojušies tik, cik iespējams".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu