VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret trīs personām par virkni pārkāpumu, tostarp "aplokšņu algu" izmaksu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zelma Brezinska/shutterstock.com

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde novembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret trīs personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un "aplokšņu algu" izmaksu, portālu "Apollo.lv" informēja VID pārstāvji.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka personas laika posmā no 2017.gada janvāra līdz 2019.gada novembrim organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Shēmas "klienti" savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un nodokļu deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus. Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā.

Papildu izmeklēšanas laikā gūti pierādījumi tam, ka uzņēmums grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem. Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Uzņēmumu darbība saistīta ar darba apģērba tirdzniecību un ražošanu.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti nekustamajam īpašumam, automobilim, naudas līdzekļiem 64 900 eiro apmērā, kā arī pieņemti divi lēmumi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajām personām.

Kriminālprocess 2021.gada novembrī nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, 218.panta otrajā daļā un 217.1 pantā.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret trīs personām, kuru prettiesiskās rīcības rezultātā valstij nodarīts mantiskais zaudējumus 209 994 eiro apmērā, kā arī legalizēti noziedzīgi iegūti līdzekļi 287 664 eiro apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu