Bijušajai maksātnespējas administratorei Kuļkovai par 300 000 eiro piesavināšanos piespriež cietumsodu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesneša āmurs.
Tiesneša āmurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa bijušajai maksātnespējas administratorei Danutei Kuļkovai par 300 000 eiro piesavināšanos piespriedusi cietumsodu uz trim gadiem un pieciem mēnešiem.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai bijusī maksātnespējas procesa administratore 2014. gada 19. maijā rīkoja nekustamā īpašuma izsoli. Izsolē nekustamais īpašums tika izsolīts par 58 320 eiro. Maksātnespējas administratorei izsolē iegūtie naudas līdzekļi bija jāpārskaita bankai prasījuma segšanai, taču tā vietā apsūdzētā atlikušos naudas līdzekļus pēc izsoles izmaksu segšanas piesavinājās.

Valsts policija (VP) bija lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Kuļkovu par 300 000 eiro piesavināšanos. VP, neminot aizdomās turētās vārdu, paziņojumā presei rakstīja, ka izmeklēšanu kriminālprocesā veica Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Kā liecina izmeklētāju iegūtā informācija, administrējot kāda uzņēmuma maksātnespējas procesu, šī persona nelikumīgi no administrējamā uzņēmuma konta izņēma un personiskajā bankas kontā ieskaitīja nodrošinātajam kreditoram pienākušos naudu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka no administrējamā uzņēmuma konta līdzekļi, kas kalpojuši kā nodrošinātā kreditora iemaksātā izsoles nodrošinājuma nauda, izņemti kopumā vairāk nekā 100 reižu.

Tā rezultātā kopumā notikusi naudas piesavināšanās vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Saņemot nodrošinājuma naudas iemaksu veikušā uzņēmuma - nodrošinātā kreditora prasību atdot naudu, administratore atbildējusi ar dažāda veida aizbildinājumiem, kādēļ naudas atgriešanas konkrētajā brīdī nav iespējama, lai gan šiem aizbildinājumiem nebija tiesiska pamata.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja par diviem gadījumiem, kuros varētu būt iesaistīta Kuļkova. 2010. gada nogalē Vidzemes priekšpilsētas tiesa Kuļkovu iecēla par maksātnespējas administratori kādas fiziskas personas maksātnespējas lietā, kas līdz bankrotam nonāca, nespējot norēķināties par treknajos gados nopirktu dzīvokli.

Lieta bija salīdzinoši vienkārša - jāpārdod dzīvoklis Zolitūdē un nauda jāatdod bankai. Administratore procesu ievilka. Dzīvokli izsolē par 58 000 eiro pārdeva tikai 2014.gadā. Taču banka naudu nesaņēma un tā pazuda. Nelīdzēja arī Maksātnespējas administrācijas iejaukšanās, jo arī tās rīkojumus Kuļkova nepildīja, vēstīja "Nekā personīga".

No parādnieku mantas pārdošanas saņemto naudu administratore Kuļkova regulāri pārskaitīja uz savu kredītkartes kontu ar norādi administrācijas izmaksas. Pēc tam viņa devās uz bankomātu lielveikalā vai pilsētas centrā, kur ņēma ārā tūkstošiem eiro.

Savukārt piecus mēnešus pēc tam, kad Maksātnespējas administrācijai jau bija zināms par viņas pārkāpumiem, viņu apstiprināja par uzņēmuma "TM Metal Baltic" administratori. Firmas apgrozījums 2013. gadā bija gandrīz deviņi miljoni eiro.

"TM Metal Baltic" maksātnespējas administratore Sintija Karstā "Nekā personīga" skaidrojusi, ka "TM Metal Baltic" maksātnespējas procesa laikā parādnieka iepriekšējā administratore Kuļkova nav atsaukusies uz viņas nosūtītajiem informācijas pieprasījumiem nodot šī uzņēmuma organizatoriskos, personāla, grāmatvedības dokumentus un mantu. Vienlaikus Karstā konstatējusi, ka Kuļkova ir pārdevusi "TM Metal Baltic" piederošo automašīnu un, iespējams, piesavinājusies naudas līdzekļus, kas iegūti no šī darījuma, kā arī, iespējams, patvaļīgi izņēmusi firmai piederošo datortehniku.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu