Vairāki medikamenti Covid-19 ārstēšanai nav efektīvi pret omikronu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tabletes. Ilustratīvs attēls.
Tabletes. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pierādīts, ka daži no medikamentiem, kas apstiprināti Covid-19 ārstēšanai, nav efektīvi pret omikronu, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Panorāma".

Savukārt no tiem, kas ir efektīvi, ne visi Latvijā ir iepirkti. Specifiskā ārstēšana ir ļoti nozīmīga tiem cilvēkiem, kuriem novājinātas imunitātes dēļ neizveidojas aizsardzība pret Covid-19. Tāpēc ārsti aicina vakcinēties visu pārējo sabiedrību, lai samazinātu iespēju nodot vīrusu tiem, kam tas var būt nāvējošs.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule stāsta :

"Ja rudens periodā tie bija 250 izsaukumi dienā, ko mēs veicām tieši pie Covid-19 pacientiem, pašlaik mēs gatavojamies apmēram 500 izsaukumiem dienā tai pīķī, kas varētu būt apmēram februāra pirmajā pusē, februāra vidū."

Sākotnējās prognozes rāda, ka omikrons vislielāko slodzi varētu radīt tieši ģimenes ārstiem. Taču joprojām par īpaši apdraudētiem tiek uzskatīti nevakcinētie cilvēki ar hroniskām saslimšanām, tajā skaitā ar lieko svaru, kā arī gados veci cilvēki.

Omikrons varētu saasināt jau esošās kaites. Slimnīcu mediķi pauž raizes par pacientiem ar izmainīto imunitāti, kuriem pat pēc balstvakcinācijas neizveidojas aizsardzība pret Covid-19."

Stradiņa slimnīcas pulmonoloģe Zaiga Kravale stāsta: "Mēs zinām diemžēl arī to, ka labi zināmais antivielu kokteilis, kas iepriekš varēja šos cilvēkus glābt, pret šo jauno vīrusu pagaidām īsti nestrādā. Tā ka šie cilvēki šobrīd ir ļoti bezpalīdzīgā stāvoklī, un sabiedrība kopumā ir atbildīga par to, lai pēc iespējas mazinātu šo kopējo saslimstības līmeni."

Zāļu valsts aģentūras pārstāve Iveta Eglīte par medikamentiem pret omikrona paveidu stāsta: "Zāļu valsts aģentūra un Eiropas Zāļu aģentūra ir informētas, ka lielākā daļa monoklonālo antivielu, kas līdz šim ir reģistrētas, neuzrāda aktivitāti pret omikrona paveidu.

Vienīgās monoklonālās antivielas, kas uzrāda aktivitāti pret omikrona paveidu, par ko liecina arī reģistrācijas laikā iesniegtie dati, izvērtētie dati, ir Sotrovimabs, kas reģistrēts Latvijā un visur citur Eiropā ar nosaukumu Xevudy."

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu