Krāpnieki no Latgales iedzīvotājiem šogad izkrāpuši vairāk nekā 18 000 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Krāpnieki, uzdodoties par bankas darbiniekiem, no Latgales iedzīvotājiem šogad izkrāpuši vairāk nekā 18 000 eiro, informēja Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Lāsma Kursīte.

Laikā no 1. janvāra līdz 12. janvārim no Daugavpils, kā arī Rēzeknes un Augšdaugavas novada iedzīvotājiem ir izkrāpti vairāk nekā 18 000 eiro. Par krāpniecības gadījumiem ir sākti kriminālprocesi un notiek izmeklēšana.

Kā norāda Kursīte, VP šogad ir saņēmusi četrus iesniegumus par gadījumiem, kad personām ir izkrāpti finanšu līdzekļi. Lai gan lielākoties iedzīvotāji ir vērīgi un nepakļaujas krāpnieku darbībām, tomēr var novērot, ka aizvien no personām ar viltu tiek izvilināta personīgā informācija.

6.janvārī Daugavpils iecirknis saņēma iesniegumu no 1952.gadā dzimušas sievietes, kurai persona, uzdodoties par bankas darbinieku, izkrāpa 4200 eiro.

Pirmdien, 10.janvārī analoģisku situāciju piedzīvoja 1977.gadā dzimis Daugavpils iedzīvotājs, kuram viltus bankas darbinieki izkrāpa 9649 eiro.

Savukārt 6.janvārī Daugavpils iecirknis saņēma iesniegumu no 1986.gadā dzimuša vīrieša, kurš 2021.gada 10.augustā ieguldīja finanšu līdzekļus investīciju platformās. Šajā gadījumā tika konstatēts, ka no personas izkrāpti 4117 eiro.

Nepatīkamu situāciju piedzīvoja arī kāds Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta iedzīvotājs, kuram krāpnieki nosūtīja saiti uz viltus interneta vietni, kas vizuāli atgādina "DPD Latvija" interneta mājaslapu, līdz ar ko tika izvilināti norēķinu karšu dati, kā rezultātā izkrāpti 107 eiro.

Valsts policija atkārtoti atgādina, ka pats drošākais veids, kā pārbaudīt, vai zvanītājs ir krāpnieks, ir lūgt personu sniegt informāciju latviešu valodā. Krāpnieki nepārzina latviešu valodu un nekavējoties sarunu pārtrauc, kas norāda uz to, ka zvanītāja mērķis ir bijis finanšu līdzekļu izkrāpšana.

Taču noziedznieki izdomā arvien jaunus veidus, kā nelikumīgi iegūt finanšu līdzekļus. VP aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem, sargāt savu personīgo informāciju, nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgos e-pastos saņemtas saites un kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju.

Ja zvanītāja numurs nav pazīstams, tad sarunas laikā jābūt piesardzīgiem un nedrīkst izpaust personīgo informāciju. Ja telefonkrāpnieki steidzina un mudina pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus, tad jāpārtrauc saruna.

Gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, policija iesaka nekavējoties sazināties ar banku, kā arī rakstīt iesniegumu policijai, elektroniski bez e-paraksta portālā "www.latvija.lv" vai elektroniski ar e-parakstu, sūtot uz "pasts@vp.gov.lv".

Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu