Tirgotāju asociācija atbalsta rosināto Reira un Pavļuta demisiju (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) atbalsta tūrisma, viesu izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī skaistumkopšanas nozares asociāciju rosinājumu no amata atkāpties finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), informēja asociācijā.

LTA pārstāvji skaidro, ka asociācija padome vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu atbalstīt tūrisma nozares prasību, jo "slodze un ierobežojumi tirdzniecības uzņēmumiem pašlaik ir neloģiski, epidemioloģiski nepamatoti."

Asociācijā norāda, ka no valsts puses Covid-19 krīzes situācijā netiek sniegts pietiekams atbalsts visiem mazajiem uzņēmumiem, kas ieviesto ierobežojumu dēļ cietuši visvairāk. Nenotiek arī argumentēta diskusija par ierobežojumiem, kas noteikti tirdzniecības nozarei.

Pēc LTA pārstāvju paustā, valdība nepilda solījumus gan par ierobežojumu samērošanu ar Eiropas praksi, gan par atbalsta sniegšanu cietušajiem uzņēmējiem. Šādas attieksmes dēļ daudzi mazie uzņēmumi spiesti pārcelt darbību citur vai apturēt darbību.

Tostarp, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem, asociācijā norāda, ka patlaban mazumtirdzniecībā uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar 2019.gadu ir samazinājies par 2870 - no 24 508 līdz 21 638, savukārt, ēdināšanā par 496 - no 5241 līdz 4745.

"Jāatgādina, ka zaudējumi viesmīlībā būtiski ietekmē arī tirdzniecību un ēdināšanu. Tirdzniecībā cieš nepārtikas preču veikali, kuri bija iecienīti kaimiņvalstu tūristu apmeklējuma mērķi, kā arī būtiski mazāks apmeklētāju skaits ēdināšanas objektos," uzsver LTA.

Jau ziņots, ka 24.janvārī Tūrisma krīzes vadības komitejas sēdē tika nolemts aicināt demisionēt finanšu ministru un veselības ministru.

Asociācijas izpilddirektore Santa Graikste norādīja, ka komitejas ieskatā tieši šie divi ministri ir atbildīgi par to, kādēļ nozare nīkuļo - Pavļuts kā atbildīgais par ierobežojumiem, bet Reirs - par atbalsta jautājumiem. "Mēs šobrīd esam faktiski tik pat ierobežoti kā tie, kuriem ir tiesības saņemt valsts atbalstu par decembri, janvāri," viņa teica.

Demisijas pieprasīšanas aicinājumam pievienojās arī Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija. Tās prezidente Renāte Reinsone aģentūrai LETA pauda, ka visas pakalpojumu nozares ir sašutušas par Operatīvās vadības grupas darbu, jo tā neņem vērā nozaru argumentus vai pētījumus pieņemot lēmumus, bet balstās tikai uz Veselības ministrijas pārstāvju teikto.

Tāpat vēstīts, ka Tūrisma krīzes vadības komiteja janvāra vidū nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kurā aicināja viņu uz tikšanos, lai pārrunātu valsts izvēlēto politiku tūrismā un ar to saistītajās nozarēs Covid-19 krīzē, vienlaikus prasot nekavējošu premjera rīcību nozares glābšanā.

Premjeram nosūtīta vēstule, kurā tūrisma nozares Krīzes vadības komitejas pārstāvji pauž pārliecību, ka gadījumā, ja tuvāko nedēļu laikā nozarei netiks sniegts mērķtiecīgs atbalsts, darbību var izbeigt daļa tūrisma un ar to saistīto nozaru uzņēmumu.

Tūrisma nozare kategoriski noraidīja Reira apgalvojumu, ka tūrisms Latvijā atgriezīsies tikai pēc diviem gadiem, un aicināja steidzami lemt par trim būtiskākajiem atbalsta pasākumiem, kas piemērojami no 2021.gada 1.decembra. Tostarp nozare prasīja nodrošināt valsts subsīdijas nozares darbinieku atalgojuma izmaksāšanai līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, nodrošināt atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai ierobežotajām nozarēm līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, kā arī nodrošināt atbalstu operacionālo izmaksu segšanai.

Tūrisma krīzes vadības komitejā ietilpst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Pasākumu producentu asociācija, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" un citas organizācijas.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu