"Viņa prasības ir pilnīgs trakā sapnis." Eksprezidente par Putina nodomiem Ukrainā un sankcijām Krievijai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga sarunā ar "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" norāda, ka kara noziedznieka Putina prasības Ukrainai ir nežēlīgas un nepamatotas un viņš ir zaudējis vairāk, nekā rēķinājies. Eksprezidente neiesaka pārbaudīt Rietumu apņēmību, draudot ar kodolieroču izmantošanu.

"Krievijas prezidenta Vladimira Putina prasības Ukrainai gan pirms kara, gan tagad ir pilnīgi nežēlīgas. Tās izklausās ārprātīgas, godīgi sakot. Viņš vēlas iznīcināt visu, kas ir sasniegts kopš 1997. gada. 

Viņa prasības valdīt pār pasauli, būt par visa Eiropas kontinenta caru ir pilnīgs trakā sapnis."

Atbildot uz jautājumu, vai varēja izvairīties no šobrīd notiekošā Ukrainā, Freiberga citē Putinu: "Ukraiņiem jāpieņem, ka viņi nav tauta, ka viņiem nav valodas, nav vēstures un nav tiesību uz valstisku neatkarību, viņu izvēlētās un ievēlētās valdības ir neleģitīmas, viņi ir nacisti un izdara genocīdu pret krievvalodīgajiem."

"Tās ir nežēlīgas un nepamatotas prasības, ko viņš izvirza.

Ja tas ir tas nepieciešamais, lai novērstu karu, tad nē, to nebija iespējams novērst.

Domāju, ka viņš gribēja sākt karu, lai demonstrētu spēku un nobiedētu visu pasauli, kā rezultātā izvirzītu savas prasības."

Eksprezidente norāda, ka cilvēki ir mēģinājuši pieņemt un nomierināt Krieviju. "Kad bijām kandidātvalsts, es bieži dzirdēju frāzi: "Krievija nebūs laimīga, ja Baltijas valstis kļūs par NATO dalībvalstīm."

Francijas prezidents Žaks Širaks teica, ka "nevajag spēlēties ar lāča ūsām, nevajag viņu kaitināt". Uz to atbildēju: "Nē, prezidenta kungs, bet mēs arī nevēlamies, lai lācis mūs apēd."

Putins sevi redz kā visas Krievijas un krievu caru.

Pasaule, kurā viņš dzīvo, ir sava veida "Alise Brīnumzemē" situācija. Viss, ko viņš stāsta saviem cilvēkiem vai pasaulei, ir izkropļots realitātes attēls."

Runājot par Rietumu atbildi, Freiberga norāda, ka cilvēki sāk saprast, ka Putina prasības ir nepamatotas. "Tā ir dziesma un deja, ko mēs dzirdam kopš mūsu neatkarības atjaunošanas - nomierināt Krieviju, nesadusmot viņus, nekaitināt lāci.

Rietumu lielvaras 2008. gada NATO samitā nevēlējās sniegt dalības rīcības plānu ne Gruzijai, ne Ukrainai. Tiklīdz viņi to izdarīja, iebruka Gruzijā.

Viņiem vajadzēja sniegt šos dalības rīcības plānus un ļaut abām valstīm turpināt nepieciešamās reformas, paziņot par savu gatavību.

Bet viņi bija vāji. Viņi negribēja kaitināt lāci. Krievija to uztvēra kā zīmi: "Mūsu rokas ir brīvas, viņi negrasās mums pretoties."

Domāju, ka Rietumiem ir jānovelk svītra smiltīs un jāparāda, kur ir robežas. Līdz šim limiti noteikti ir bijuši NATO alianses robežas."

Atbildot uz jautājumu, kas notiks, ja Putins nolems veikt kodoltriecienus pret Ukrainu, Freiberga neiesaka Putinam pārbaudīt Rietumu apņēmību. "Rietumu lielvarām būtu ļoti nopietni jādomā. Viņām, protams, ir liela atbildība par saviem pilsoņiem. Kodolieroču izmantošana tiek uzskatīta par tabu."

Vaira Vīķe-Freiberga atzinīgi vērtē Krievijai noteiktās sankcijas. "Tās ir daudz labākas nekā iepriekš. Lēmums tika pieņemts ļoti ātri. Vienošanās tika panākta, un rezultāti bija jūtami apbrīnojami ātri, jo nākamajā dienā rublis krita.

Ja rubļa vērtība kritīsies, tad katrs Krievijas Federācijas pilsonis dosies gulēt izsalcis, vienalga, ar kādu propagandu viņu baro.

Viņiem teiks, ka tā ir Rietumu vaina, bet viņiem jāsāk aizdomāties par lēmumiem, ko patiesībā ir pieņēmuši viņu līderi. Iespējams, daži no viņiem turpinās domāt, ka viņiem ir nodarīts pāri un neviens viņus nemīl, viņi taču ir tik brīnišķīgi un labāki par citiem. Bet būs arī cilvēki, kas sāks prātot: "Kas tas ir? Vai šis ir virziens, kurā dodas mūsu vadītāji?" Tāpēc būtu jāparedz papildu sankcijas.

Rietumu pirmajai prioritātei jābūt pamieram. Otrā prioritāte ir Krievijas armijas izvešana no Ukrainas. Tā tam vajadzētu notikt. Vispirms pamiers, vēlāk karaspēka izvešana."

Freiberga uzskata, ka Putins ar šo gājienu ir zaudējis vairāk, nekā rēķinājies.

"Viņa prestižs ir sabojāts uz visiem laikiem. Viņš tiek saukts par kara noziedznieku, tādu, kas izdara noziegumus pret cilvēci.

Viņam būs grūtības reintegrēties tajā, ko sauc par pieklājīgu starptautisko sabiedrību. Viņam būs palicis ļoti, ļoti maz draugu ārpus viņa valsts - Baltkrievija un, iespējams, Venecuēla."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu