Vairākās Latvijas pilsētās parādījušies Kremļa agresiju un karu atbalstošie "Z" burti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Iepretim daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai Rēzeknē, Ventspils ielā 15 pie koka tikusi piestiprināta kartona plāksne, uz kuras esot uzzīmēts "Z" burts, kas pašreiz tiek ļoti cieši saistīts ar Krievijas agresīvā vadoņa Vladimira Putina sākto karu Ukrainā, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Mūziķis un Latgales patriots Māris Rasims no notikuma vietas vēstīja: lai gan pieminētās kartona plāksnes tur vairs nav, viņš pieļauj šāda tipa protesta akciju pastiprināšanos no to iedzīvotāju puses, kas nepiekrīt kopējam noskaņojumam.

Neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā sabiedrības uzmanību informatīvo ierakumu abās pusēs piesaistīja uz bruņutehnikas uzzīmētie burti un simboli, īpaši izceļot ”Z” burtu. Mūziķis Rasims uzsver, ka pēdējo dienu laikā Ventspils ielā redzētais nebūt nav pirmais šāds gadījums Rēzeknē.

Iepriekš ziņots arī par apzīmēto transformatora būvi Rēzeknē. Viena no fasādēm tika nokrāsota Ukrainas karoga krāsās, un uz tās savukārt uzraksts kirilicā – "Atceries par Donbasu".

Valsts policija norādīja, ka pašreiz tamlīdzīgiem gadījumiem, kuros saskatāmas Kremļa agresijas pazīmes un karu atbalstoši uzraksti, tiekot veltīta pastiprināta vērība.

13.martā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirknis saņēma informāciju, ka Rēzeknē uz divu koku stumbriem ir piestiprinātas kartona plāksnes, uz kurām attēlots burts "Z".

Siguldā tika sabojāts vides plakāts ar frāzi par Krievijas karakuģi.

Kara muzeja Ieroču un militārās tehnikas nodaļas vadītājs Dainis Poziņš ziņoja, ka izteikta "Z" burta izmantošana, kas latīņu alfabētā ir beidzamais burts, esot Putina vēstījums, ka Krievija teikšot pēdējo vārdu un uzvarēšot karā.

Viņš piebilda, ka simboli var tikt interpretēti gan nopietni, gan nenopietni. "Tikpat labi "Z" burtu var traktēt kā "Zombieland" jeb "Zombiju zeme" simbolu." Poziņš norādīja, ka  burtam ir tā nozīme un tas konteksts, ko paši cilvēki vai konkrēts politiskais spēks tam piešķir.

Valsts policija aicina ikvienu, kas pamana Krievijas agresijas atbalstošu simboliku, zvanīt likumsargiem, jo šādi gadījumi šobrīd tiek traktēti ne tikai kā sīkais huligānisms.

Video: "Bez Tabu" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu