Pētījums: 46% sieviešu naktsdzīvē ir saskārušās ar seksismu vai seksuālu vardarbību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Doidam 10/Shutterstock

46% sieviešu naktsdzīvē ir saskārušās ar seksismu vai seksuālu vardarbību, liecina starptautiskā projekta "Nakts bez seksisma" veiktais pētījums par seksismu un seksuālu vardarbību naktsdzīvē.

Pētījuma rezultāti liecina, ka seksims vai seksuāla vardarbība, kas novērojama reklāmās, mākslā, kā arī seksistiski joki, nevēlami pieskārieni vai skatieni, visbiežāk sabiedrībā tiek normalizēta jeb akceptēta kā nevēlama, bet pieņemama uzvedība.

46% sieviešu un 30% transpersonu un nebināru personu naktsdzīvē vienmēr vai ļoti bieži ir saskārušies ar seksismu vai seksuālu vardarbību, savukārt vīriešu vidū to pieredzējuši ir 12% respondentu.

Lielāka daļa jeb 74,8% aptaujāto sieviešu un 65,7% transpersonu un nebināro personu naktsdzīvē baidās piedzīvot seksuālu vardarbību no konkrēta dzimuma. Tikmēr 88% aptaujāto vīriešu par šādām bailēm nav ziņojuši.

Projekta koordinatore Latvijā Jūlija Zakoļabina stāstīja, ka uz jautājumu par konkrētu dzimumu, no kura naktsdzīvē ir bail piedzīvot seksismu vai seksuālu vardarbību, 97% sieviešu, 53% vīriešu un 94% transpersonu un nebināru personu norādīja uz vīriešiem

Tāpat pētījumā tika noskaidrots, ka 72,3% sieviešu naktsdzīvē dodas tikai tāpēc, lai klausītos mūziku vai dejotu, bet 32% cilvēku iesaistās situācijās, kad naktsdzīvē pieredz pret kādu vērstu seksuālu vardarbību vai seksismu. Savukārt 63,1% transpersonu un nebināru personu jūtas nedroši, naktī vienatnē dodoties mājās no kluba vai naktsdzīves iestādes.

Aptauja tika izstrādāta, lai apkopotu informāciju par seksima un seksuālās vardarbības realitāti Eiropā, un tajā tika apskatīta korelācija starp seksismu un seksuālo vardarbību ar narkotiku lietošanu, dalību naktsdzīvē un ballītēs, pārvietošanos ar sabiedrisko vai cita veida transportu naktīs, kā arī sabiedrībā valdošajiem uzskatiem par seksismu un seksuālu vardarbību.

Pētījuma rezultāti jau ir tikuši izmantoti, veidojot vadlīnijas un saturu Eiropas mēroga apmācībām naktsdzīves profesionāļiem, kas arī drīzumā tiks organizētas Latvijā.

Kopumā aptaujā piedalījās 4534 respondenti no 37 Eiropas valstīm, tostarp no Latvijas, un tā tika veikta no 2020.gada 25.novembra līdz 2020.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu