Valodas barjera un mainītās eksāmenu prasības. Kā noritēs Ukrainas bērnu mācības Latvijā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijā mācības sākuši vairāk nekā 1300 kara bēgļu bērni. Šobrīd daļa ukraiņu bērnu cenšas atsākt neklātienes mācības Ukrainā. Lielākā daļa ukraiņu vēlas atgriezties mājās, taču nav zināms, kad tas varēs notikt.

Nozares ministrija un pašvaldības vasaras sākumā plānos ilgtermiņa risinājumus laikam no nākamā mācību gada. Patreiz skolās iekārtotie ukraiņu bērni ir apmierināti.

Latvijā šobrīd mācās vismaz 1343 ukraiņu bērni, ap 200 mācās pirmsskolā. Lielākā daļa bērnu šobrīd izglītojas Rīgā, kā arī Ventspilī, Jelgavā un Valmieras novadā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece ("Konservatīvie").

Ministre vēstīja, ka uzņemšana notiek caur pašvaldību, kurā uzturas Ukrainas civiliedzīvotāji. Viņa skaidroja, ka mēnesī tiek izmaksāts valsts atbalsts 257 eiro apmērā un 50 eiro vienreizējs maksājums mācību līdzekļu iegādei, sākot no pusotra gada vecuma.

Latvijas izglītības sistēma šobrīd spējīga uzņemt līdz 23 000 kara bēgļu bērniem, 4000 no tiem pirmsskolā.

Valsts izglītības satura centra vadītāja Liene Voroņenko ziņoja, ka šobrīd top normatīvo aktu grozījumi, lai ukraiņu bērniem izglītības posma noslēgšanai nebūtu spēkā prasība par obligāti iegūstamu gala vērtējumu latviešu valodā.

"Lai atbalstītu skolas, mēs nodrošināsim iepriekšējo gadu pārbaudes darbu tulkošanu ukraiņu valodā, kurus viņi varēs kārtot.

Ja skola izvēlēsies šo stratēģiju, tad mēs arī finansēsim atalgojumu ukraiņu pedagogiem, kurus piesaistīs izglītības iestādēm un kuri varēs sniegt atbalstu vērtējumu izlikšanā," stāstīja Voroņenko.

Bēgļu ģimeņes ir pateicīgas par sniegto palīdzību, kā arī par skolotāju un citu līdzcilvēku atsaucību. Lai arī jūtama valodas barjeras radītā spriedze, bērni iejūtas skolās. To bērni cenšas pārvarēt ar saziņu angļu un krievu valodā, stāstīja Valmierā izmitinātā ukrainiete Marina Rubailo.

Kara bēgļi ir cerības pilni, ka uz iespējams drīz situācija Ukrainā normalizēsies. Latvija jau gatavojas vairāk nekā 30 000 bēgļu uzņemšanai. Tas būs izaicinājums un slodze gan pašvaldībām, gan skolām.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu