Latvijas Nacionālā bibliotēka komentē "smirdīgo grāmatu" skandālu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Asas diskusijas raisījusi influencere Beta Beidz, kura LTV raidījumā "Ko tu proti, Latvija?" ironiski pajokoja par "biezām, vecām, smirdīgām grāmatām". Frāze aizvainoja "Zvaigzne ABC" vadītāju Viju Kilbloku, un nu savus "piecus centus" par tēmu piemetusi arī Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB).

"Katrā jokā vai neveiksmīgi veidotā teikumā ir daļa patiesības. Nesenais interneta diskusijas temats par TV raidījumā pieminētajām "vecajām, smirdīgajām grāmatām" kopumā ir vērtīgāks nekā tajā iesaistīto apvainojumi. 1. aprīļa noskaņās LNB Krājuma saglabāšanas speciālisti skaidro, kas var ietekmēt grāmatas aromātu," teikts Latvijas Nacionālās bibliotēkas oficiālā "Facebook" konta ierakstā.

LNB raksta, ka, grāmatām novecojot, noveco arī tajās izmantotie materiāli. "Oksidējoties jeb esot saskarē ar skābekli, šīs vielas laika gaitā sadalās. Papildus šo procesu stimulē saskare ar gaismu, telpas temperatūru, mitrumu.

Nātrija hidroksīds, etilbenzols, furfurols, toluols, benzaldehīds, arī hlors ir tikai daži no ķīmiskajiem savienojumiem, kas izdalās oksidēšanās rezultātā, turklāt katram no tiem ir specifisks aromāts - dažādu pakāpju saldens, skābs, sāļš, turklāt tas viss kopā vienotā kokteilī.

(..) Liela nozīme ir mitrumam. Īpaši, ja grāmatas tiek glabātas nepiemērotos apstākļos, tajās var veidoties dažāda veida pelējuma sēnes. Tātad grāmatai nav jābūt vecai, lai tā savdabīgi ostu. Pietiek, ka tā tiek glabāta nepiemērotos apstākļos vai atrodas vietā, kur gaisā ir nepatīkams aromāts.

(..) Smakas vai smaržas katrs uztveram individuāli. Kāds, ienākot LNB krātuvēs, no aromāta buķetes viebj degunu, citam tā saistās ar ko romantisku un tikai bibliotēkām raksturīgu. Taču svarīgākais - grāmatas tiek turētas atbilstošos apstākļos un lasītas (arī lai apgūtu Rubika kuba salikšanu)," teikts ierakstā.

Jau vēstījām, ka talantu un veiklu roku šova “Ko tu proti, Latvija?” trešajā sērijā savas prasmes un aizraušanās demonstrēja Rubika kuba licēja Elīza Pričina. Šova vadītāja Beta Beidz sarunā ar talantīgo meiteni pauda pārsteigumu, ka viņa iemācījusies likt Rubika kubu no video, nevis no "biezām, vecām, smirdīgām grāmatām".

Influenceres teikto pamanīja "Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka, kura vietnē "Facebook" publiskoja emocionālu ierakstu, sakot, ka Betas frāze esot "visdrūmākā Sūnuciema cienīgs komentārs".

Pēc notikušā Beta Beidz paskaidroja, ka izteikums par "smirdīgām grāmatām" nav adekvāts Vijas Kilblokas paustajiem apvainojumiem. Arī LTV komunikācijas speciāliste Anita Jansone "Sejām" norādīja, ka LTV mērķis nekad nav bijis noniecināt grāmatniecības nozari un grāmatu lasīšanu un Betas Beidz komentārs bija domāts kā ironisks joks.

LTV nosodīja publiskajā vidē izteiktos personīgos apvainojumus vadītājai Betai Beidz, kura raidījumā veido dialogu ar dažādiem cilvēkiem, iedrošina viņus parādīt savus talantus un hobijus. "Viens neveikls joks nevar būt iemesls, lai lietotu necenzētus vārdus un publiski pazemotu raidījuma vadītāju," tā Jansone.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu