Levits: Kosovas nākotne ir ES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Kosovas nākotne ir Eiropas Savienībā (ES), uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, kurš šodien ieradās Prištinā, pirmajā Latvijas Valsts prezidenta oficiālajā vizītē Kosovā, lai apliecinātu atbalstu Kosovas un Rietumbalkānu reģiona Eiropas Savienības (ES) integrācijai.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, vizītes mērķis ir arīdzan aktivizēt Latvijas un Kosovas divpusējo dialogu un apmeklēt Latvijas Nacionālo kontingentu NATO operācijā Kosovā, kas stiprina reģionālo drošību.

Tikšanās laikā ar Kosovas prezidenti Vjosu Osmani-Sadriu Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija novērtē līdz šim veiktās reformas ES integrācijā un likuma varas stiprināšanā, kā arī ir gatava arī turpmāk dalīties savā pieredzē dažādu eirointegrācijas, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanas reformu veikšanā.

Levits akcentēja, ka Latvija viennozīmīgi atbalsta Kosovas un Rietumbalkānu ceļu uz ES. Viņš norāda, ka Kosova pieder Eiropai. Prezidents pauda gandarīju par Kosovas stratēģisko orientāciju uz ES, un Latvija atbalsta tālāku Kosovas progresu eirointegrācijas ceļā. Pēc Valsts prezidenta paustā, Rietumbalkānu nākotne spēcīgā un vienotā ES ir kopīgās intereses.

Tāpat Valsts prezidents norādīja, ka Latvija atbalsta Kosovas perspektīvu dalībai Eiropas Padomē un citos Eiropas forumos. Levits arī pauda atbalstu bezvīzu režīma ieviešanai ar ES, atzīmējot, ka visi kritēriji ir tikuši ieviesti.

Kosovas prezidente pateicās par Latvijas atbalstu Kosovai, uzsverot abu valstu draudzīgās attiecības. Levits minēja arī sadarbību ar Rīgas Juridisko augstskolu, kurā kosovieši ir apguvuši ES tiesību un ekonomikas zinības, kā arī apliecināja Latvijas gatavību sadarboties militārās izglītības jomā Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kā arī izvēršot sadarbību citās jomās.

Tika pārrunāta drošības situācija Eiropā un Kosovas tuvināšanās NATO. Kosovas prezidente pateicās Latvijai par ieguldījumu Kosovas un Rietumbalkānu reģiona drošībā. Valsts prezidents akcentēja, ka Latvijas Nacionālā kontingenta dalība Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā ir pēdējā laikā lielākā Nacionālo bruņoto spēku starptautiskā misija un apliecina Latvijas nopietno ieguldījumu miera garantēšanā Kosovā un reģionā.

Valsts prezidents arī uzsvēra, ka Kosovas dalība NATO Partnerattiecības mieram programmā būtu svarīgs solis ceļā uz dalību NATO, un Latvija to viennozīmīgi atbalsta.

Abu valstu prezidenti pārrunāja Krievijas īstenoto karu Ukrainā, nosodot Krievijas veiktos kara noziegumus. Kosova ir pievienojusies visām ES sankcijām pret Krieviju, atzīmēja Osmani-Sadriu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu