VIDEO Naidīgas attieksmes dēļ ukraiņu ārste pametusi Latviju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Dzemdību nams.
Rīgas Dzemdību nams. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kura kara bēgļiem no Ukrainas deva iespēju strādāt uzreiz, tostarp arī medicīnā. Tieši tādēļ Ukrainas ārsti izvēlējušies Latviju kā patvērumu. Tomēr vietējo iedzīvotāju naidīgā attieksme likusi vienai ārstei Latviju pamest, informē raidījums "TV3 Ziņas".

Dzemdību speciāliste un ārsts neonatalogs sākuši strādāt Rīgas Dzemdību namā, cītīgi mācoties latviešu valodu.

Mēnesi ukraiņu ārste Olha kā brīvprātīgā palīdzēja pasaulē nākt bērniņiem, un tagad viņa drīkst strādāt pilnvērtīgi.

"Es esmu no mazākas pilsētas, tik lielā dzemdību namā nebiju strādājusi. Ir kādas lietas, kas atšķiras, bet Ukraina pēdējos gadus jau cenšas pielāgoties Eiropas standartiem, tāpēc viss ir līdzīgs.

Kopumā galvenā problēma ir valoda. Valoda ar pacientiem. Kāds no darbiniekiem ieiet un pabrīdina, ka ārsts ir no Ukrainas - atvainojiet, runās ar jums krieviski. Nekādu iebildumu nav bijis. Mēs arī ļoti cenšamies, lai nebūtu pretenziju," stāsta dzemdību speciāliste Olha-Khmara-Bahrintseva.

Sākumā Olha nemaz negribēja aizbraukt no dzimtenes, jo domāja, ka karš drīz norims. Tomēr meitu dēļ tomēr pieņēma lēmumu, ka jānogādā viņas drošībā.

Arī Oleksandrs - ārsts un četru bērnu tēvs - cītīgi mācās latviešu valodu. Pat pacientu personas kodus treniņa nolūkos viņš jau burto latviski.

"Cenšamies mazāk domāt. Sieva ar bērniem, protams, vairāk pārdzīvo. Es pārdzīvoju, bet cenšos neizrādīt," atklāj Oleksandrs. 

Jau 80 ārsti izrādījuši interesi strādāt Latvijā. Atļaujas izsniegtas 26, vēl 15 savas atļaujas varētu saņemt līdz nedēļas beigām. Diemžēl trešo ukraiņu speciālisti Dzemdību nams zaudēja, jo nepaveicās ar vietējo iedzīvotāju attieksmi. Sabojāta mašīna un slikta izturēšanās pret bērniem skolā - sieviete nolēma pamest Latviju un doties uz Šveici, atklāj Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova.

Video: Raidījuma "Tv3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu