Kādu "uzvaras stāstu" Putins pasniegs krieviem 9. maijā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Tuvojoties 9. maijam, Krievijā kara noziedznieks Vladimirs Putins divu mēnešu ilgajā karā Ukrainā vēl nav guvis nevienu uzvaru, ar kuru varētu lepoties Krievijas iedzīvotājiem. Kādu "uzvaras stāstu" Putins pasniegs krieviem 9. maijā, skaidro medijs "The Guardian".

Viena no tuvākajām Putina uzvarām varētu būt samērā tuvu - industriālā ostas pilsēta Mariupole Azovas jūras krastā. Krievijas uzbrukuma laikā tā tika smagi izpostīta un šobrīd Kremļa amatpersonas un propagandisti pirms 9. maija svētkiem ir ieradušies pilsētā, vietējām brigādēm attīrot gruvešus un uzstādot patriotiskus pieminekļus Krievijai.

Tiek ziņots, ka Mariupoles rūpnieciskajā zonā joprojām notiek smagas kaujas rūpnīcā "Azovstaļ", kuru Putins iepriekš bija pavēlējis savam militārajam virspavēlniekam bloķēt tā, lai "pat muša nevarētu tikt cauri". Neraugoties uz viņa pavēlēm veikt aplenkumu, Ukrainas karavīri saka, ka Krievija tikai dažas dienas pirms 9. maija pūlas iekļūt tēraudlietuvē un pakļaut pilsētas pēdējos aizstāvjus.

Ukrainas izlūkdienesti apgalvo, ka Krievija plāno pilsētā rīkot daļu no savas galvenās Uzvaras parādes. "Mariupolei saskaņā ar Krievijas plāniem jākļūst par "svinību" centru," teikts Ukrainas aizsardzības izlūkdienesta paziņojumā. Šim nolūkam pilsētā steidzami attīra centrālās ielas no gruvešiem, mirušo līķiem un nesprāgušas Krievijas munīcijas.

"Turpinās plaša mēroga propagandas kampaņa, kuras laikā krieviem tiks rādīti stāsti par vietējo iedzīvotāju "prieku", tiekoties ar iebrucējiem," ziņo  izlūkdienests, atsaucoties uz Krievijas valsts televīzijas raidījumu vadītāja Vladimira Solovjova neseno vizīti pilsētā kopā ar amatpersonām. Viņš tika nofotografēts, tērpies armijas kamuflāžā.

Mariupoles vadošajai dzelzs un tērauda rūpnīcai bija svarīga loma pilsētas ekonomikā, bet tā arī piesārņoja vidi. Tomēr Mariupole bija dinamiska ostas pilsēta ar aktīvu pilsonisko sabiedrību, kas bija izturējusi Krievijas uzbrukumu 2014. gadā, kad Krievijas artilērija pietuvojās pilsētai, bombardēja tās ārējos rajonus, bet pēc tam tika atvairīta.

Kremlis varētu būt ieinteresēts ieņemt pilsētu kā stratēģisku punktu, lai īstenotu savus mērķus - uzbūvēt sauszemes tiltu uz Krimu, iegūt piekļuvi vēl vienai dziļūdens ostai, ko izmantotu ogļu, tērauda un graudu transportēšanai, un kā simbolisku uzvaru - lielāko pilsētu, ko līdz šim ieņemtu Krievija, kurai nav izdevies iekarot Harkivu vai Kijivu.

Šonedēļ prezidenta palīgs Sergejs Kirijenko, kas tiek uzskatīts par Putina kuratoru Krievijas iekšpolitikā, devās ārkārtas vizītē uz Mariupoli. Arī šis tiek uzskatīts par daļu no gatavošanās tam, lai Krievija apgūtu šo teritoriju, kas nepārprotami ir daļa no iekarošanas plāna.

Taču šī uzvara, ja tā tiks gūta, būs maksājusi briesmīgu cenu. Vairāk nekā 90% pilsētas ir izpostīti, paziņoja tās mērs. Pat Krievijas televīzija ir parādījusi postījumu apmērus, lai gan vainojot Ukrainu, nevis savu karaspēku.

Ceturtdien, 5. maijā, aģentūra "Associated Press" ziņoja, ka martā notikušajā triecienā Mariupoles drāmas teātrim, kur sievietes un bērni bija patvērušies no apšaudes, varētu būt nogalināti vairāk nekā 600 cilvēku.

Vienā videoierakstā redzams, kā čečenu kaujinieki, stāvot pie degošas ēkas pilsētas centrā, svin panākumus operācijā "iznīcināt un attīrīt Mariupoli".

Kirijenko savos izteikumos noliedza, ka parāde notiks tādās pilsētās kā Doņecka un Luhanska.

"Pagaidām nav iespējams rīkot Nemirstīgā pulka vai Uzvaras parādi Doņeckā vai Luhanskā, bet šis laiks pienāks, un pienāks drīz," viņš teica. "Un Uzvaras dienas gājieni notiks visās Donbasa pilsētu ielās, tāpat kā Nemirstīgais pulks."

Taču viņš tieši neatbildēja uz jautājumu, vai tā vietā varētu notikt parāde Mariupolē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu