"Mans vecvectēvs nogalināja savu sievu, uz virtuves galda veicot viņai nelegālu abortu." Sievietes vērš uzmanību uz riskiem, ko rada abortu liegums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: unsplash.com

"1919. gadā manu tolaik septiņus gadus veco vecmāmiņu agrā rīta stundā pārsteidza viņas tēvs: "Nāc atvadīties no savas mātes," viņš teica. Viņš ieveda brāļus un māsas virtuvē, kur uz galda gulēja mirstoša viņu māte. Istaba, galds un viņas māte mirka asinīs. Tā ir vienīgā atmiņa, kas manai vecmāmiņai bija par savu māti. Visas pozitīvās atmiņas tajā brīdī viņai izgaisa," stāstu par to, kā tēvs aukstasinīgi nogalināja pats savu sievu, portālam "Huffpost" uztic Linda Bleka.

Lindas vecmāmiņas tēvs viņas māti nogalināja, veicot nelegālu abortu. Un šajā noziegumā nekad netika apsūdzēts. Pēc sievas nāves jaunākā meita ar brāļiem palika dzīvot pie viņa, savukārt Lindas vecmāmiņa tika nosūtīta pie kāda radinieka strādāt saimniecībā.

"Nebija nekā, kas atturētu viņu spert šādu soli, - viņaprāt, viņiem jau bija pārāk daudz bērnu."

1919. gadā daudzos štatos bija aizliegts sniegt informāciju par dzimstības kontroli vai abortiem.

"Manai vecvecmāmiņai nebija brīvas izvēles attiecībā uz seksu ar savu vīru - to uzskatīja par laulības pienākumu. Viņai nebija arī nekādas teikšanas par grūtniecībām un to iznākumu. Izvēles neesamība viņu nogalināja," stāsta Linda.

Sieviete stāsta, ka viņas vecmamma pēc mātes nāves tā arī nekad nav jutusies mīlēta.

"Radinieki, kas viņu audzināja, izturējās pret viņu kā pret kalponi. Viņa apprecējās ar pirmo, kurš par viņu interesējās, taču jāatzīmē, ka mans vectēvs bija jauks vīrietis. Viņai bija tikai 16 gadi. Viņš bija vecāks, taču dzīvoja kopā ar saviem vecākiem, un arī tur līdz vīramātes nāvei pret viņu izturējās kā pret kalponi.

Viņas jaunākie brāļi, kas palika dzīvot pie tēva, regulāri piedzīvoja fizisku vardarbību, savukārt jaunākā māsa - seksuālu uzmākšanos. Galu galā viņa apprecējās ar tādu vīrieti kā viņas tēvs. Viņš vardarbīgi izturējās pret viņu no kāzu dienas līdz pat nāvei.

Brāļi pazuda. Manai vecmāmiņai gadu desmitiem nebija ne jausmas, kas noticis ar brāļiem, un viņi atjaunoja kontaktu tikai 60 gadu vecumā," par savas ģimenes likteni pēc traģēdijas stāsta Linda.

Sievietes vecvecmāmiņai ir daudz mazmazmeitu un mazmazmeitu, un vismaz divām no viņām ir bijuši aborti.

"Man bija tikko palikuši 18 gadi, tikko sāku mācīties koledžā. Aborts nebija mokošs, būt stāvoklī gan. Es nevarēju sagaidīt, kad tikšu atbrīvota no šīs nastas. Pēc tam, braucot mājās, atviegloti nopūtos un teicu: "Paldies Dievam, tas ir beidzies." Kopš tās dienas es bez problēmām izmantoju divus kontracepcijas veidus, pat laulības laikā," stāsta Linda.

Viņa atklāj, ka tagad, kad ASV Augstākā tiesa, iespējams, gatavojas noraidīt sieviešu tiesības uz abortu Savienotajās Valstīs, miera nav nedz viņai, ne viņas bērniem.

Dokuments, kurā atspoguļots tiesnešu vairākuma viedoklis, nonācis izdevuma "Politico" rīcībā. Dokumenta autors ir tiesnesis Semjuels Alito.

Dokumentā Augstākās tiesas 1973. gada spriedums lietā Ro pret Veidu, ar kuru tika apstiprinātas sieviešu tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, nodēvēts par "šokējoši nepareizu jau no paša sākuma". Dokumentā pausts viedoklis, ka šis spriedums būtu jāatceļ.

"Ir pienācis laiks ņemt vērā konstitūciju un nodot abortu jautājumu atpakaļ tautas vēlētajiem pārstāvjiem," teikts dokumentā.

ASV Augstākās tiesas galvenais tiesnesis Džons Robertss šodien apstiprināja, ka minētais dokuments ir autentisks, bet uzsvēra, ka tas vēl nav galīgais lēmums šajā lietā.

"Manam pieaugušajam bērnam nekad nav bijis dzimumakts bez izsargāšanās, un pašlaik, kad atklātībā nonācis tiesas dokumentu projekts, kas atklāj, ka ASV Augstākā tiesa, iespējams, gatavojas noraidīt sieviešu tiesības uz abortu, viņai ir briesmīgi bail. 

Viņu dzīve ir pārāk sarežģīta, lai veiksmīgi aizvadītu grūtniecību vai audzinātu bērnu. Šī maigā dvēsele ir panikā visu auglīgo cilvēku vārdā.

Runājot ar savām atvasēm, man nācās apsolīt: ja šāds lēmums tik tiešām tiks pieņemts, es palīdzēšu cilvēkiem nokļūt valstī, kurā aborti ir likumīgi.

Mans bērns nevar aizmigt, uztraucoties par tām, kas cietīs - kas mirs nedrošu abortu dēļ. Mans bērns zina stāstu par manu vecvecmāmiņu," stāsta Linda.

Sieviete ir sašutusi, ka lēmumus, kas skar jaunu sieviešu dzīves, pieņem vīrieši.

"Štata un federālā līmenī valdības pārstāvji pārsvarā ir baltie, pārsvarā vīrieši, un lielākajai daļai ir zināmas finansiālas privilēģijas. Tie galvenokārt ir cilvēki, kuriem aborts nekad nebūs vajadzīgs. Daži no šiem vīriešiem, kad tas bija saprātīgi attiecībā uz pašu nākotni, ir maksājuši sievietēm, lai veiktu abortus pa kluso. Viņi ir maksājuši par savu meitu abortiem. Vīrieši, kuriem ir vara, to ir darījuši Amerikas Savienotajās Valstīs gandrīz kopš tās pirmsākumiem. Tomēr tagad viņi cenšas atņemt šādu iespēju citiem," neizpratnē ir Linda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu