Brīvprātīgie no Baltkrievijas pievienojas Ukrainas ārvalstu leģionam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Demokrātiju atbalstošie baltkrievu disidenti Polijā mācās šaut ar pistoli un citiem ieročiem. Policijas darbinieks kļuvis par šaušanas instruktoru, viņa uzraudzībā jauniesauktie gatavojas pievienoties Ukrainas ārvalstu leģionam, vēsta "Euronews".

Polija ir kļuvusi par drošu patvērumu daudziem baltkrieviem, kas vēlas izvairīties no prezidenta Aleksandra Lukašenko padomju autokrātijas. Ilggadējais līderis kopš 1994. gada ir Baltkrievijas prezidents.

Krievijas karaspēks kopš kara sākuma ir izmantojis Baltkrievijas teritoriju, lai iebruktu Ukrainā, un Lukašenko ir publiski atbalstījis savu ilggadējo sabiedroto, kara noziedznieku Vladimiru Putinu, dēvējot viņu par savu "lielo brāli". Savukārt Krievija ar lētiem enerģijas resursiem un kredītiem Lukašenko kontrolētajā Baltkrievijas ekonomikā ir iesūknējusi miljardus eiro.

Daži no baltkrievu kaujiniekiem Poliju tikai šķērso, lai nokļūtu Ukrainā, bet citi ir palikuši tur uz apmācībām.

"Mēs mācījām taktiku, ieroču izmantošanu uzbrukuma laikā, aizsardzību. Kopumā mēs sākām no sākuma, tas ir, mācījām šiem cilvēkiem šaušanas pamatus, kā turēt ieroci, kā pārlādēt, kā sadarboties komandā un kā reaģēt uz uzbrukumu vai iebrukumu," stāsta poļu militārais instruktors Darius Tomiseks.

Vadims Prokopjevs vada vienību ar nosaukumu "Pahonia", kas pēdējās dienās pārrauga jauniesauktos.

"Mēs saprotam, ka Baltkrievijas atbrīvošanai mērojams garš ceļš, un šis ceļš sākas ar Ukrainu," saka uzņēmējs Prokopjevs, kurš agrāk Minskā vadīja restorānus. Viņš aizbēga no valsts pēc tam, kad izplatījās baumas, ka viņš tiks arestēts par publisku izteikumu, ka valdība nepietiekami rūpējas par mazajiem uzņēmumiem.

"Kad karš Ukrainā beidzot beigsies, mūsu karš tikai sāksies. Nav iespējams atbrīvot Baltkrieviju, neizdzenot Putina fašistisko karaspēku no Ukrainas," viņš sacīja.

Uzņēmējs vēlas, lai viņa vīri gūtu kaujas pieredzi, un viņš cer, ka kādu dienu drīzumā Baltkrievijā pavērsies iespēja demokrātiskām pārmaiņām. Taču viņš uzskata, ka tam būs vajadzīgi tādi kaujinieki kā viņš pats, kas būs gatavi jebkam, un Baltkrievijas drošības spēku pārstāvji, kas vērsīsies pret Lukašenko.

"Viss šis bataljons ir cilvēki, kuri, tāpat kā Vadims, ir noguruši no Lukašenko," saka bijušais ASV armijas dalībnieks Metjū Pārkers, kurš arī atrodas Polijā.

"Viņi ienīst Krieviju tās iebrukšanas Ukrainā dēļ un uzskata ukraiņus par saviem brāļiem, un viņi domā: ja palīdzēs Ukrainai un uzvarēs krievus, baltkrievi iemācīs savai tautai pretošanos," piebilda Pārkers.

Pēc tam, kad Lukašenko 2020. gada vēlēšanās ieguva vēl vienu pilnvaru termiņu, Minskas ielās izcēlās masveida protesti. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu