Vācijas Bundestāgs atbalsta armijas finansēšanai nepieciešamos grozījumus konstitūcijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas Bundestāgs piektdien atbalstījis grozījumus konstitūcijā, kas nepieciešami, lai būtu iespējams investēt armijā 100 miljardus eiro.

Vācijas kanclera Olafa Šolca valdība, ko veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP), plāno tuvākajos gados investēt armijā 100 miljardus eiro. Lai sagādātu šo summu no aizdevumiem, nepieciešams izdarīt grozījumus konstitūcijā, kam vajadzīgs divu trešdaļu deputātu atbalsts. Valdošajai koalīcijai tik daudz deputātu parlamentā nav, tādēļ tika sāktas sarunas ar konservatīvajiem.

Sarunās izdevās panākt vienošanos, un šodien Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā ierosinājums izdarīt grozījumu konstitūcijā saņēma divu trešdaļu deputātu atbalstu.

Ierosinājumam būs nepieciešamas divu trešdaļu deputātu atbalsts arī parlamenta augšpalātā.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka iepriekš asi kritizēja gadu desmitiem ilgo nespēju pienācīgi finansēt Vācijas armiju un debatēs parlamentā uzsvēra, ka Bundesvēra nepilnības ir beidzot jānovērš.

Sociālo taisnīgumu un drošību vairs nevajadzētu nostādīt pretstatā vienu otram, uzsvēra ministre.

Bundesvēram plānots iegādāties jaunas lidmašīnas, tankus un munīciju, kā arī jaunu karavīru individuālo ekipējumu, piemēram, nakts redzamības iekārtas un rācijas.

Otrā pasaules kara mantojums desmitgadēm ilgi licis vāciešiem ļoti piesardzīgi izturēties pret militārajiem jautājumiem, tomēr politiķi apgalvo, ka ir pienācis laiks raudzīties nākotnē, īpaši, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā.

NATO sabiedrotie, sevišķi ASV agrāk kritizējuši Vāciju par to, ka tā neatvēl aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir NATO mērķis.

Vācija tikusi kritizēta arī par to, ka nesniedz lielāku militāro palīdzību Ukrainai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu