Sestdien notiks vērienīgais "Riga Pride" gājiens par brīvību kopā ar Kijivas Praidu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Sestdien, 18. jūnijā, ar krāšņu Praida dienas programmu noslēgsies cilvēktiesību notikumu nedēļa Riga Pride. Jau rīt nedēļas kulminācijā Latvijas iedzīvotāji ir aicināti doties Riga Pride gājienā par brīvību kopā ar Kijivas Praidu, solidarizējoties ar cilvēkiem un kopienu Ukrainā, "Apollo" informēja pasākuma organizatori.

Pulcēšanās gājienam sākas 12.00 Vērmanes dārzā.

Nedēļas garumā no 13. līdz 19. jūnijam Riga Pride ietvaros notiek aptuveni 40 pasākumu. Tradicionāli Praida nedēļas gaidītākais notikums – gājiens – šogad norisināsies solidarizējoties ar Ukrainu un tās LGBTQ kopienu, kas šobrīd plecu pie pleca ar saviem līdzpilsoņiem cīnās par savas valsts brīvību. Pulcēšanās gājienam sākas jau no plkst.12.00 Vērmanes dārzā, savukārt paša gājiena sākums – plkst.13.00. No Vērmanes dārza gājiens virzīsies pa Elizabetes ielu, turpināsies pa Brīvības ielu, nogriezīsies Bruņinieku ielā, nogriezīsies Tērbatas ielā un pa Tērbatas ielu atgriezīsies atpakaļ Vērmanes dārzā.

Pēc gājiena plkst.15.00 Vērmanes dārzā norisināsies krāšņs noslēguma koncerts "Kopā par brīvību!", kurā atnākušos priecēs daudzi Latvijā zināmi mākslinieki un mūziķi - ansis, MARTA, rolands če, Singapūras satīns, MJM EXPERIENCE, Rojs Rodžers, Katō, BDM, KNTY, Baltic Drag King Collective un citi. Koncertu vadīs iemīļotais improvizācijas teātris DIVAS.

"Pulcēšanās brīvība, vārda brīvība, cilvēka cieņa, tiesības uz politisko uzskatu brīvību, reliģisko brīvību, tiesības uz ķermeņa neaizskaramību, tiesības veidot savu privāto dzīvi pēc saviem ieskatiem – mūsu tiesības un brīvības ir cieši saistītas un nevar cīnīties tikai par vienu, atstājot novārtā citas.

Šobrīd, norisinoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, brīvības nozīmi izjūtam īpaši skaudri. Praids nekad nav bijis tikai “ballīte”. Praids aizsākās kā protests, un līdz pat šai dienai praida centrā ir aktīvisms. Šogad solidarizēsimies ar tiem, kas šobrīd cīnās par savu brīvību pastāvēt un būt pašiem. Mums jāiet gājienā ne tikai par sevi, bet arī par viņiem," skaidro Riga Pride līdzpriekšsēdētāja Kristīne Garina.

Riga Pride līdzpriekšsēdētājs Kaspars Zālītis norāda, ka šis praids būs nozīmīgs arī Latvijai un visām ģimenēm, kuras valsts šobrīd “neredz” un nesaņem juridisko un sociālo aizsardzību.

“Šonedēļ Saeima vēlreiz lēma neiekļaut Civilās savienības likumprojektu Saeimas darba kārtībā. Likumdevējs šobrīd apzināti nepilda Satversmes tiesas spriedumu, arī valsts prezidents izvairās šo jautājumu risināt. Likumprojekta nākotne, kas sniegtu minimālu sociālo un juridisko aizsardzību arī viendzimuma ģimenēm un par kuru runājam vairāk nekā 20 gadus kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, jau atkal ir neskaidra.

Civilās savienības likumprojekts ir tests tam, cik mēs patiesi brīvi varam būt un cienīt citu cilvēku brīvību, tāpēc aicinām visiem sestdien doties gājienā arī par šīm ģimenēm, dodot signālu politiķiem, ka mēs Latvijā cienām cilvēktiesības un vēlamies, lai mūsu līdzcilvēki varētu justies pasargāti," atzīst kustības Dzīvesbiedri vadītājs Kaspars Zālītis.

Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību pasākuma norises laikā, Riga Pride organizatori cieši sadarbojas ar Valsts policiju un Rīgas domi. Lai nodrošinātu cilvēku plūsmas vieglāku organizāciju, cilvēki ir aicināti ierasties Vērmanes dārzā laicīgi un neņemt līdzi lielas somas vai citas mantas, kas var aizkavēt ienākšanu parkā. Pašu dalībnieku drošības labad lielākas somas un saiņus pie ieejas būs jāuzrāda apsardzes darbiniekiem vai organizatoriem. Ieeja parkā tiks organizēta no Elizabetes un Tērbatas ielu stūra.

Kā pēdējais un noslēdzošais Praida nedēļas pasākums būs Riga Pride oficiālā noslēguma ballīte Totaldobžē plkst.22.00, kurā uz vienas skatuves spēlēs Rojs Rodžers, Esoniq, Lévi un Milena, savukārt tehno skatuvē par Berlīnes atmosfēru parūpēsies Ksenija Kamikaza, Glazova, LE/RA un Illegance (Henri Lakis dj + Leo Novus live). Biļetes šobrīd jau ir nopērkamas iepriekšpārdošanā.

Visi pasākumi, izņemot nakts pasākumus, apmeklētājiem būs bez maksas. Plašāka informācija par programmu tīmekļvietnē www.rigapride.lv un Riga Pride sociālajos tīklos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu