Miris lietuviešu aktieris Reģimants Adomaitis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svece. Ilustratīvs attēls.
Svece. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lietuvā 85 gadu vecumā miris pazīstamais teātra un kino aktieris Reģimants Adomaitis.

Līdzjūtību par "īstena aktiermākslas centības simbola" aiziešanu mūžībā izteicis arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Lietuvas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs Ramutis Rimeiķis norādīja, ka Adomaitim "jau diezgan ilgi" bijusi smaga onkoloģiska saslimšana. Aktieris ilgstoši cīnījies ar vēzi, bet pirms laika pārtraucis ārstēšanos.

Martā kļuva zināms, ka Adomaitis savā dzīvoklī Viļņā izmitinājis ukraiņu bēgļus.

Reģimants Adomaitis dzimis Šauļos 1937.gada 31.janvārī. Uz teātra skatuves nonācis jau kā nobriedusi personība - vispirms beidzis Viļņas universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, pēc tam trīs gadus studējis aktiera meistarību toreizējā Viļņas konservatorijā, tad spēlējis vairākos Lietuvas teātros, līdz 1967.gadā kļuvis par Lietuvas Nacionālā drāmas teātra aktieri.

Savukārt kino viņš jau agri iemantoja leģendāru slavu ar Donāta lomu režisora Vītauta Žalakeviča pazīstamajā 1965.gadā uzņemtajā filmā "Neviens negribēja mirt". Vēlāk daudz filmējies gan Lietuvā, gan Krievijā, Baltkrievijā, Armēnijā un Ukrainā. Pats aktieris savā kino biogrāfijā īpaši augstu vērtē režisora Almanta Grikeviča 1968.gadā uzņemto lenti "Jūtas", kas veidota pēc latviešu rakstnieka Egona Līva grāmatas "Velnakaula dvīņi". Adomaitis šai darbā atveidoja Kaspara lomu un filmējās kopā ar aktrisi Euģēniju Bajorīti, kas vēlāk kļuva par viņa sievu.

Lietuviešu teātra vēsturē aktieris iegājis ar Mindauga lomu Justīna Marcinkeviča drāmas "Mindaugs" 1969.gada iestudējumā un daudziem citiem izciliem darbiem.

Adomaitis savulaik darbojies arī Lietuvas atmodas kustības - Sajūža - iniciatīvas grupā.

2014.gadā aktieris saņēma Lietuvas Nacionālo kultūras un mākslas prēmiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu