Ņem vērā! ⟩ No augusta stāsies spēkā vairāki grozījumi Darba likumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: UfaBizPhoto/Shutterstock

No šī gada 1. augusta Latvijā spēkā stāsies vairāki grozījumi Darba likumā. Galvenās izmaiņas attiecas uz aprūpētāja atvaļinājumu un pārbaudes laika termiņu.

Aprūpētāja atvaļinājuma saņēmējiem būs iespēja saņemt piecu dienu atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas.

Papildināts 153. pants

Darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kuram nepieciešams personīgi aprūpēt laulāto, vecāku, bērnu vai citu tuvu ģimenes locekli, vai personu, kura dzīvo ar darbinieku vienā mājsaimniecībā un kurai nopietna medicīniska iemesla dēļ nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts (aprūpētāja atvaļinājums). Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par piecām darba dienām viena gada laikā. Darbiniekam ir tiesības izmantot šādu atvaļinājumu pa daļām.

Iespēja prasīt darba laika organizācijas pielāgojumu darbiniekiem ar maziem bērniem vai nepieciešamību aprūpēt ģimenes locekli.

Papildināts 148. pants

Darbiniekam, kuram ir bērns līdz astoņu gadu vecumam vai kuram nepieciešams personīgi aprūpēt laulāto, vecāku, bērnu vai citu tuvu ģimenes locekli, vai personu, kura dzīvo ar darbinieku vienā mājsaimniecībā un kurai nopietna medicīniska iemesla dēļ nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts, ir tiesības prasīt darba devējam noteikt darba laika organizācijas pielāgojumu.

Darba devējam uz šādu pieprasījumu jāsniedz atbilde mēneša laikā.

Atvaļinājums bērna tēvam. Ilgāks piešķiršanas termiņš un izmaiņas ilgumā - no kalendāra uz darba dienām.

Izmaiņas 155. pantā

Bērna tēvam ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Līdz šim tēvam tika piešķirts 10 kalendāra dien ilgs atvaļinājums ne vēlāk kā 2 mēnešus pēc bērna dzimšanas.

Bērna kopšanas atvaļinājums: viena daļa nevarēs būt īsāka par vienu nedēļu

156. panta (Bērna kopšanas atvaļinājums) otra daļa tiek papildināta:

"Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu."

Līdz šim Likums noteica, ka Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām, un daļas minimālais ilgums nebija reglamentēts.

Tajā pat laika 156. pants tiek papildināts ar sesto daļu, kurā noteikts, ka darbiniekam ir tiesības prasīt bērna kopšanas atvaļinājuma elastīgas izmantošanas iespējas, un Darba devējam ir pienākums izvērtēt šādu darbinieka pieprasījumu.

Izmaiņas pārbaudes laika termiņā: maksimālais termiņš (jā pārbaudes laiks ir noteikts) būs atkarīgs no dažādiem faktoriem

Līdz šim Likums noteica vienotu pieeju pārbaudes laika termiņam - līdz 3 mēnešiem (46. pants). Šobrīd pārbaudes laika (ja tas tiek noteikts) maksimālais termiņš ir atkarīgs no tā, vai darba līgums tiek slēgts:

a) uz nenoteiktu laiku vai noteiktu laiku virs 1 gadam (saglabājas 3 mēnešu ierobežojums)

b) uz laiku līdz 1 gadam (maksimālais pārbaudes laika ilgums - 2 mēneši)

c) uz laiku līdz 6 mēnešiem (maksimālais pārbaudes laika ilgums - 1 mēnesis).

Taču pārbaudes laika ilgums var tikt noteikts garāks, vienojoties par to Darba koplīgumā.

Visas izmaiņas iespējams apskatīt likumi.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu