Lavrovs noraida apgalvojumus, ka Maskava izraisījusi globālo pārtikas krīzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valdis Skudre/Shutterstock

Uzrunā Arābu līgas vēstniekiem Kairā Krievijas ārlietu ministrs apgalvojis, ka Rietumvalstis izkropļojot patiesību par sankciju ietekmi uz globālo pārtikas nodrošinājumu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Viņš apsūdzēja Rietumvalstis, ka tās cenšas uzspiest savu dominanci pār citiem. Lielu daļu arābu pasaules un Āfrikas smagi skar graudu trūkums, ko izraisījis Krievijas karš Ukrainā.

Piektdien, 22. jūlijā, parakstītā nozīmīgā vienošanās par Ukrainas graudu eksporta atjaunošanu ir apdraudēta pēc Krievijas sestdien, 23. jūlijā, veiktajiem uzbrukumiem Odesas ostai.

Smagā ikdiena frontes līnijā pārtikas trūkuma apstākļos

Lavrovs sacīja, ka Rietumvalstu "agresivitāte", nosakot sankcijas pret Krieviju, norāda uz vienu vienkāršu secinājumu. "Runa nav par Ukrainu, bet gan par pasaules kārtības nākotni," norādījis viņš.

"Viņi saka, ka visiem ir jāatbalsta uz noteikumiem balstīta pasaules kārtība, bet noteikumi tiek rakstīti atkarībā no tā, kādu konkrētu situāciju Rietumi vēlas atrisināt sev par labu," apgalvojis Lavrovs.

Iepriekš Lavrovs tikās ar savu Ēģiptes kolēģi Samehu Šukrī. Ēģiptei ir nozīmīgas saites ar Krieviju, kas piegādā kviešus, ieročus un - līdz iebrukuma Ukrainā sākumam - lielu skaitu tūristu.

Pēc sarunām ar Šukrī kungu Lavrovs preses konferencē sacīja, ka Rietumi paildzina konfliktu, lai gan saprot, "kādas būs tā beigas".

Cik daudz graudu ir iestrēguši Ukrainā?

Ukraina un Krievija parasti piegādā vairāk nekā 40% kviešu Āfrikai, norāda Āfrikas Attīstības banka.

Ēģipte parasti ir liels Ukrainas kviešu patērētājs. Tā 2019. gadā importēja 3,62 miljonus tonnu, kas ir vairāk nekā jebkura cita valsts.

Taču Lavrovs noraidīja apsūdzību, ka Krievija "veicina badu", un vainoja tajā Rietumu propagandu. Viņš piebilda, ka Krievijai piemērotās Rietumu sankcijas ir saasinājušas "negatīvās tendences" starptautiskajā pārtikas tirgū, kas radušās koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Lavrovs cenšas pārliecināt Āfrikas valstis, ka tām ir labāk nostāties Krievijas, nevis Rietumu pusē, izmantojot tādas frāzes kā "mēs palīdzēsim jums pabeigt dekolonizācijas procesu".

Taču lielākajā daļā kontinenta ir skaidrs, ka valda nevēlēšanās nostāties nevienas valsts pusē. Aukstajam karam bija postoša ietekme, veicinot konfliktus un apturot attīstību Āfrikā.

Pašlaik vislielākās bažas rada pārtikas un degvielas spirālveida sadārdzināšanās. Daži Āfrikas līderi apzināsies, ka tad, ja cilvēki nevar atļauties ēst, viņu pašu varas pozīcijas nav drošībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu