Lietuvu šķērsojis vilciens no Krievijas ar sankcijām pakļautajām precēm Kaļiņingradas apgabalam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ZagAlex/Shutterstock

Krievija atsāk kravas vilcienu satiksmi uz Kaļiņingradas apgabalu caur Lietuvu pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) atjaunināja vadlīnijas sankcijām pakļauto preču tranzītam, un Lietuvu otrdien šķērsojis pirmais vilciens no Krievijas ar sankcijām pakļautajām precēm.

"Pirmais vilciens uz Kaļiņingradas apgabalu jau aizbraucis un otrajam šodien tiek veiktas muitas pārbaudes," ziņu aģentūrai BNS teica Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" (LTG) komunikācijas vadītājs Mants Dubausks.

Savukārt Muitas departamenta preses pārstāve Lina Laurinaitīte-Griģiene apliecināja, ka otrajam vilcienam ar pieciem vagoniem, kuros ir cements, Kenas robežkontroles punktā veiktas nepieciešamās pārbaudes un tas saņēmis atļauju šķērsot Lietuvu.

Iepriekš tika ziņots, ka pirmais vilciens ar tranzīta kravu uz Kaļiņingradas apgabalu ieradies pie Lietuvas robežas.

"Vakar ieradās pirmais vilciena sastāvs, kurš šķērsos Lietuvas teritoriju," otrdienas rītā BNS teica LTG preses pārstāve Kotrīna Dzikaraite.

Lietuvas Muitas departamentā informēja, ka vilciens no Krievijas ved cementu uz Kaļiņingradas apgabalu. Otrdien turpinājās vilciena sastāva pārbaude un tas vēl nebija saņēmis atļauju iebraukt Lietuvā.

"Kenas robežkontroles punktā tiek pārbaudīts vilciens ar pieciem vagoniem, kuros ir cementa krava no Krievijas uz Kaļiņingradu. Vilciens vēl atrodas robežkontroles punktā, jo turpinās pamata pārbaudes procedūras," par pirmo vilcienu BNS sacīja Laurinaitīte-Griģiene.

Piektdien LTG informēja klientus par tranzīta kravu pārvadājumiem atbilstoši EK atjauninātajām vadlīnijām.

13.jūlijā EK publicēja jaunas vadlīnijas, kas ļauj Krievijai no un uz Kaļiņingradas apgabalu pārvadāt preces, uz kurām attiecas sankcijas, caur Lietuvu tikai pa dzelzceļu un tikai eksklāva vajadzībām.

Lietuvas valdības Starptautisko sankciju koordinācijas komisija otrdien sniedza ieteikumus Satiksmes ministrijai, Muitas departamentam un "LTG Cargo", kā kontrolēt šos tranzīta sūtījumus.

Kā informēja LTG pārstāve, eksklāva vajadzībām 2019.-2021.gadā uz Kaļiņingradas apgabalu tranzītā caur Lietuvu vests 3,1 miljons tonnu kravu.

Jau vēstīts, ka jūnija vidū stājās spēkā ES sankcijas Krievijas dzelzs, tērauda un melno metālu pārvadājumiem caur ES. 10.jūlijā tam pievienojās cements un alkohols, 10.augustā - ogles un 5.decembrī naftas produkti. Kad spēkā būs visas sankcijas, tām pakļauta būs apmēram puse no Krievijas kravām uz Kaļiņingradas apgabalu.

Saistībā ar sankcijām Lietuva aizliedza šo preču tranzītu pa dzelzceļu uz Kaļiņingradas apgabalu.

Pasažieru un pārtikas pārvadājumi nav traucēti, kā arī bez ierobežojumiem turpinās gaisa un jūras satiksme uz Kaļiņingradas apgabalu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu