Pasaulslavenā ukraiņu māmiņa, kura "pārdevās" Kremlim par mazuļa knupīšiem (2)

Foto: Apollo.lv kolāža/ Scanpix/ gixie_beauty
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

9. martā pasauli šokēja Krievijas karaspēka rīcība - dzemdību nama Mariupolē bombardēšana. Teju katrā medijā visā pasaulē tika publicēts grūtnieces Mariannas Višemirskas attēls, kurā viņa redzama ietinusies segā. Zibens ātrumā šis foto izplatījās internetā, laikrakstu pirmajās lappusēs, par to diskutēja ANO Drošības padomē. Pārdzīvojusi uzbrukumu, gandrīz zaudējot savu un vēl tobrīd nedzimušā bērna dzīvību, un saskārusies ar okupantu valsts meliem, izrādās, Marianna, neskatoties uz iepriekš piedzīvoto, šobrīd atbalsta teroristisko valsti.

Maijā pirmo reizi britu raidsabiedrība BBC intervēja Mariannu, kura pēc evakuācijas bija devusies uz dzimto pilsētu Donbasa daļā, ko kontrolē Krievijas atbalstītie separātisti.

Intervijā sieviete atklāja, ka pēc piedzīvotā uzbrukuma saskārās ar dezinformāciju un naidu, kas bija vērsts pret viņu un viņas ģimeni. 29 gadus vecā Marianna tika nepatiesi apsūdzēta "aktierspēlē". Krievijas diplomāti pat apgalvoja, ka viņa esot notēlojusi divas dažādas sievietes.

Liktenīgajā 9. martā viņa sarunājās ar citām sievietēm palātā, kad slimnīcu satricināja sprādziens. Pēc evakuācijas Mariannai vajadzēja no slimnīcas drupām paņemt savas mantas. Viņa lūdza policistu palīdzēt aiziet tām pakaļ. Kamēr Marianna stāvēja pie slimnīcas, gaidot, kad varēs paņemt savas mantas, grūtnieci fotografēja "Associated Press" žurnālisti. Uzņemtie attēli ātri vien izplatījās medijos.

Slavenā Mariupoles Marianna.
Slavenā Mariupoles Marianna. Foto: AP/ Scanpix

Šie paši foto nonāca arī prokremliski noskaņotajā "Telegram", kur pirmo reizi parādījās nepatiesi apgalvojumi, ka bildes ir "inscenētas". Šīs nepatiesības atkārtoja un izplatīja Krievijas augstākās amatpersonas un valsts plašsaziņas līdzekļi.

"Bija patiešām aizvainojoši to dzirdēt, jo es to visu pārdzīvoju," sieviete saka. Tomēr jau tolaik viņa atturējās tieši kritizēt Krievijas amatpersonas. Tā vietā Marianna kritizēja aģentūru "Associated Press" (AP).

"Mani aizvainoja tas, ka žurnālisti, kas bija ievietojuši manas fotogrāfijas sociālajos tīklos, nebija intervējuši citas grūtnieces, kuras varētu apstiprināt, ka šis uzbrukums patiešām ir noticis."

Aprīļa sākumā ģimene atgriezās Donbasa reģionā. Māmiņu intervēja blogeris Deniss Seļezņevs, kurš ir aktīvs Krievijas separātistu atbalstītājs.

Arī BBC saruna ar Mariannu tika organizēta ar Denisa starpniecību. Marianna runāja ar BBC žurnālistu no Denisa mājām. Viņš bija klāt visu sarunas laiku, bet ne reizi nepārtrauca ne Mariannu, ne BBC žurnālistu. Lielākā daļa no viņas teiktā intervijā ar BBC atspēko Krievijas valdības melus.

Komentārus, ko Marianna izteikusi intervijā ar Denisu, Krievijas amatpersonas sagrozīja, lai apgalvotu, ka karavīri piespieduši Mariannu un citas grūtnieces būt par dzīvajiem vairogiem. Krievijas amatpersonas izmantoja sievietes komentārus, ka slimnīca nav bombardēta aviouzlidojumā, liekot noprast, ka to apšaudījuši ukraiņi. "Tipisko skaņu, ko lidmašīna izdod, kad tā lido virs galvas, nav iespējams nesadzirdēt," saka Marianna, apgalvojot, ka viņa tādu nav dzirdējusi.

Taču šeit viņa kļūdās. AP žurnālisti ir dokumentējuši pierādījumus, ka tas ir bijis uzlidojums, tostarp video, kurā dzirdama lidmašīna. Notikuma vietā gan karavīrs, gan policists apgalvo, ka slimnīca sabombardēta no gaisa.

Kas redzams Mariannas "Instagram" video?

Jaunās māmiņas attiecības ar okupantu valsti kļuvušas vēl ciešākas - 13. jūnijā savā "Instagram" profilā viņa publicēja video, kurā sekotājiem parāda, kādas mantas atsūtītas viņas mazulim. Video sākumā redzama kaste, uz kuras ir nosaukums "Palīdzības fonds bērniem Donbasā" ("Фонд помощи детям Донбасса"). Tālāk jaunā māmiņa saviem gandrīz 85 tūkstošiem sekotāju stāsta, ka fonds viņai ir atvedis palīdzības paku.

Visai iespaidīgajā sūtījumā ir dvielis ar cimdiņu, segas pārvalks, vidēja biezuma sega, bērnu rudens kombinezons un transformējams ziemas kombinezons, drēbju komplekts, kas sastāv no divu izmēru īspiedurkņu bodijiem un trīs dažādu izmēru garpiedurkņu bodijiem, krekliņi, trīs dažādu izmēru bikses, zeķītes un cimdiņi, lacīte, trīs dažādu izmēru cepures, divas pudelītes.

Sūtījumā bija arī hipoalerģiskās mitrās salvetes, vates plāksnītes, ausu kociņi, bērnu pūderis, dušas želeja, smidzināmā eļļa, krēms un krēmziepes, šķērītes, matu suka un ķemmīte, ūdens termometrs, divi zeķu pāri, liels pamperu iepakojums, divi grabulīši un divi knupīši, košļājamā mantiņa, pārtīšanas matracis ar gultasveļas komplektu, divi vienreizlietojamie paladziņu komplekti, kā arī divi atkārtoti izmantojamie paladziņi, termoss un termosoma ar karoti.

Video aprakstā Marianna saviem sekotājiem vēsta: "Tekstu nepārrakstīšu, tikai pateikšu, ka tajā [kastē] ir viss nepieciešamais pirmajam laikam un pat ilgāk."

Lai gan ārēji video varētu šķist nevainīgs, taču negatīvie komentāri pie tā vēsta pavisam ko citu:

"Tikai KF [Krievijas Federācijas] biļetes uz karu vien kastē pietrūka. Bet nekas, vēlāk iedos bērnam. Un būs mašīna, ar kuru tu varēsi braukt uz kapiem."

Vēl kāds komentētājs uzrakstīja: "Pārdevās." Tikmēr cits nosodījis influenceres video, rakstot: "Kauns. Krievu pasaule tevi noķers."

Kas patiesībā stāv aiz "Palīdzības fonda bērniem Donbasā"?

"Деловой Петербург" vēsta, ka palīdzības fondu izveidojusi banka "Rossija", kurai ir piemērotas Eiropas Savienības sankcijas. Fondam atvēlētais sākuma kapitāls bija viens miljons rubļu (16 193,20 eiro).

Bankas vadītājs ir Putina sens draugs Jurijs Kovaļčuks, kurš, kā medijs TVNET 2020. gadā ziņoja, Putina Krievijā varētu būt otrs ietekmīgākais cilvēks. Pateicoties tuvajām attiecībām ar Putinu, Kovaļčuks ir viens no kuratoriem divām svarīgām Krievijas dzīves sfērām - iekšpolitikai un masu medijiem.

Arī Ukrainas māmiņas Mariannas sūtījums mazulim, kura saturu viņa rāda saviem sekotājiem, ir nācis no Putinam pietuvinātās bankas līdzekļiem. Šī iemesla dēļ nav pārsteigums, ka citi ukraiņi jaunās māmiņas rīcību pie publikācijas klaji nosoda.

Banka "Rossija".
Banka "Rossija". Foto: AP/ Scanpix

Kāds vārdā nenosaukts bankas pārstāvis "Деловой Петербург" rakstā paziņoja: "Šajos grūtajos laikos Donbasā, kad it īpaši cieš bērni, tāda veida atbalsts ir sevišķi nepieciešams."

Arī uz influenceres Mariannas video redzamās kastes blakus fonda nosaukumam vīd bankas "Rossija" simbols. Medijā "Деловой Петербург" ziņa par fonda izveidi tika publicēta 20. februāra vakarā - tikai četras dienas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Savukārt 6. maijā Krievijas propagandas medijs "78.ru" publicēja rakstu, kura virsrakstā teikts, ka līdz raksta publicēšanas brīdim tūkstošiem māmiņu jau bija saņēmušas pirmās palīdzības pakas. Tālāk rakstā tiek precizēts sniegto komplektu skaits, kas ir 3000 vienības.

Šajā rakstā parādās fonda direktores Kristīnes Fedosejevas vārds, kura slavē komplektā esošo lietu kvalitāti, uzsverot, ka tās, neņemot vērā dažādus "ārējos faktorus", izgatavojuši Krievijas uzņēmumi. Visticamāk, Fedosejeva ar "ārējiem faktoriem" domā karu Ukrainā.

Fedosejeva pauž: "Īpaši svarīgi, lai mammas šobrīd justu atbalstu. Visas preces komplektā ir kvalitatīvas, ērtas, praktiskas. Visas lietas izgatavotas no bērniem nekaitīgiem materiāliem, un svarīgi, ka praktiski visas lietas izgatavo Krievijas uzņēmumi. Tas ļāva mums iegādāties lietas nepieciešamajā apjomā neatkarīgi no ārējiem faktoriem."

Rakstā tiek apgalvots, ka palīdzību saņem arī tie kara bēgļi, kuri atrodas citās Krievijas pilsētās, kā, piemēram, Belgorodā, Voroņežā un Krasnodarā, kā arī Krievijas anektētajā Krimas pussalā.

Kas ir fonda direktore Kristīne Fedosejeva?

Mājaslapā "Rusprofile", kas apkopo informāciju par dažādām organizācijām, apstiprinās tas, ka Kristīne Fedosejeva ir Sanktpēterburgā bāzētā fonda ģenerāldirektore. Fonds tika oficiāli reģistrēts šī gada 9. martā - gandrīz divas nedēļas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Viņa vada arī jauniešu organizāciju "Мир",  kuras mājaslapā redzams sauklis: "Miera un patriotiskā izglītība jauniešiem, izmantojot dzimtenes varoņu piemērus."

Varoņi organizācijas aktīvistu izpratnē ir cilvēki, kas devuši nozīmīgu ieguldījumu zinātnes, mākslas un tehnoloģiju attīstībā Krievijā. Organizācijas galvenais uzdevums ir "ar krievu varoņu sasniegumu piemēriem stāstīt jauniešiem par Krievijas sasniegumiem, lai ieaudzinātu lepnumu un radītu motivāciju pašattīstībai".

Organizācija tika radīta 2012. gada martā.  Tā paša gada oktobrī sāka attīstīt arī jauniešiem speciāli paredzētus medijus.

Propagandas medijs "78.ru" vēsta, ka "Palīdzības fonds bērniem Donbasā" un tās vadītāja Kristīne Fedosejeva organizē arī ikgadējos grandiozos absolventu svētkus "Алые Паруса", kas nosaukti pēc Aleksandra Grīna darba "Sārtās buras". Šogad tajos piedalīsies arī desmit absolventi no Donbasa reģiona. Lai gan koncerta vadītājs ilgus gadus bija šovmenis Ivans Urgants, tomēr šogad par vadītājiem tika iecelti humorists Vladimirs Markoni un dziedātāja Alsu.

"Apollo.lv" jau iepriekš ziņoja, ka Urgants sociālajos tīklos iestājās pret karu Ukrainā, pēc kā viņa raidījums "Vakars ar Urgantu" tika izņemts no ētera. Šovmenis pameta Krieviju, sakot, ka dodas atvaļinājumā. Viņš redzēts Izraēlā, kur, iespējams, pretendē uz pilsonību.

"78.ru" intervējis divus Donbasa jauniešus, kuri apmeklēs svētkus, un rakstā izsaka par tiem lielu sajūsmu. Tāpat arī visi desmit Donbasa jaunieši piedalās kādā citā projektā, ar kura "palīdzību" viņi tiks iekārtoti studijām Krievijas universitātēs.

"Palīdzības fonda bērniem Donbasā" savstarpējā saistība ar Putina drauga banku "Rossija", jauniešu organizāciju "Мир" un absolventu svētkiem "Алые Паруса" rada secīgu attīstības "ķēdīti", kur bērni no Ukrainai piederošajiem reģioniem jau no pašas mazotnes līdz pat studijām universitātē tiek ievilkti Krievijas propagandas mašinērijā.

Ukrainas influencere Marianna Višemirska ir tikai viens no spilgtāk redzamajiem piemēriem, jo viņa, izmantojot lielo sekotāju skaitu "Instagram", popularizē fondu un tā piedāvātos "labumus", neskatoties uz to, ka tie nāk no agresorvalsts, kas vēl pirms pāris mēnešiem viņai un tobrīd vēl nedzimušajam mazulim gandrīz atņēma dzīvību.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu