Policija visā Amerikā brīdina par krāpniekiem, kas izliekas par vijolniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Policija visā Amerikā izdod brīdinājumus par jaunu lielu "valsts mēroga ārkārtas situāciju", kurā iesaistīti krāpnieki, kas izliekas par muzikantiem. Krāpnieki, uzdodoties par muzikantem, imitē vijoles spēli, atskaņojot iepriekš ierakstītas dziesmas, lai ubagotu no garāmgājējiem, kas to pat nenojauš, vēsta "ClassicFM".

Tā vietā, lai vienkārši atstātu futrāļus, lai garāmgājēji varētu iemest naudu, kā to dara vairums muzikantu, šiem krāpniekiem parasti līdzi ir kāds, kurš vai nu vāc naudu, vai arī spēlē vijoli priekšā uzrakstam, kur rakstīti saucieni pēc palīdzības, lūdzot naudu, lai segtu, piemēram, īres rēķinus. Daži nepatiesi apgalvo, ka ir slimi vai vāc naudu kādam trūcīgam radiniekam.

Īsti vijolnieki ir nofilmējuši sevi, stājoties pretī šiem viltus izpildītājiem, un daži no šiem video ir izplatījušies internetā, un ar tiem dalījušās daudzas ziņu organizācijas gan Amerikā, gan citviet pasaulē.

Visbiežāk krāpnieki izmanto elektriskās vijoles, pieslēdzot instrumentu skaļrunim ar vadu. Vijolnieki parasti stāv pagriezušies mugurām pret skatītājiem, iespējams, tāpēc, lai nebūtu redzami viņu pirksti, pretējā gadījumā viņu imitācija varētu viņus atmaskot.

Zemāk pievienotajā videoierakstā filmējošā persona izaicina fiktīvo stīgu spēlētāju pie veikala "Target", sakot, ka tas, ko viņš dara, ir "aizvainojoši".

Videogrāfs turpina: "Vai jūs zināt, cik aizvainojoši un briesmīgi tas ir pret īstiem mūziķiem? Tas nav godīgi! Jūs to neesat pelnījuši - cilvēki strādā visu mūžu, lai apgūtu šo instrumentu."

Amerikā tikai daži no štatiem, kas izteikuši brīdinājumus par šo krāpniecību, ir Florida, Mērilenda, Mičigana, Teksasa un Arizona.

Daudzi šo krāpniecību ir nodēvējuši par "valsts mēroga problēmu", un, ņemot vērā krāpniecības izplatību, iestādes pieļauj, ka tā varētu būt organizētāka, nekā sākotnēji ziņots.

Floridas policija uzskata, ka šie krāpnieki, iespējams, ir daļa no lielākas grupas, kas ceļo pa Amerikas dienvidaustrumiem, lai maldinātu garāmgājējus un lūgtu ziedojumus.

Pagājušajā nedēļā Mičiganas štata Oklendas apgabala Springfīldas pilsētas uzraudze Laura Moro sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja: "Brīdinājums mūsu līdzjūtīgajiem iedzīvotājiem - lūdzu, neļaujiet sevi apkrāpt!

"Šī ir valsts mēroga problēma, un mēs to risinām. Tie nav jūsu kaimiņi, kas nonākuši trūkumā (esam redzējuši numura zīmes no Teksasas, Virdžīnijas un Ilinoisas), un tie nav īsti mūziķi (vijoles mūzika ir ierakstīta).

Tomēr šī problēma nav raksturīga tikai Amerikas Savienotajām Valstīm.

"Twitter" atklāj, ka ar šo problēmu ir saskārusies arī Apvienotā Karaliste, kur pie metro stacijām Londonā, netālu no ieejām tirdzniecības centros lielākajās pilsētās acīmredzot parādās par instrumentālistiem uzdodošās personas.

Elektriskās vijoles var iegādāties par nieka 100 ASV dolāriem, tāpēc tāda veida krāpniecība ir viegli izpildāma.

Mūziķi, kuri praktizējuši vijoles spēli gadiem, ir nobažījušies, ka šī krāpšana mazinās viņu mākslas vērtību.

Lietotājs rakstīja: "Es domāju, ka krāpnieki darīs vienu vai abas no šīm lietām: parādīs cilvēkiem, kuri var atļauties "Bluetooth" skaļruni un lētu instrumentu, ka viņi to var darīt jebkur, un liks aizvien vairāk cilvēkiem domāt, ka visi muzikanti, iespējams, apkrāpj cilvēkus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu