"Nebiju pārliecināts, ka izdzīvošu." UFC zvaigzne atklāti par svara zaudēšanas šausminošajām sekām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Entonijs Smits
Entonijs Smits Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais UFC pirmā smagā svara divīzijas titula pretendents Entonijs Smits, viesojoties Ariela Helvani šovā "The MMA Hour" atminējās laikus, kad svara zaudēšana viņam sagādāja milzu problēmas.

Kā zināms, svara apzināta zaudēšana ir neatņemama cīņas sporta sastāvdaļa. Piemēram, boksā šis process kaut nedaudz tiek ierobežots. Savukārt reslingā un jauktajā cīņas mākslā (MMA) cīkstoņi ar dehidrēšanās palīdzību neilgi pirms cīņas var būt pat tuvu nāvei. Galvenais, lai svēršanās dienā svēršanās dienā svari rādītu pareizo skaitli.

Entonijs Smits plašāku atpazīstamību guva, cīnoties UFC pirmā smagā svara jeb 93 kilogramu divīzijā. Tomēr savulaik viņš, kā jau daudzi citi cīkstoņi, centās zaudēt lielu svara daudzumu, lai cīņas dienā iegūtu pārsvaru. Līdz ar to viņš cīnījās vidējā svara jeb 83,9 kilogramu divīzijā.

Smits atminējās, ka iekļaušanās vidējā svara divīzijas limitā viņam bijis ļoti sarežģīts process.

"Bija vairāki gadījumi, pēc svara zaudēšanas, lai iekļautos vidējā svara divīzijā, nebiju pārliecināts, ka izdzīvošu. Bija ļoti smagi. Pirms oficiālās svēršanās aizkulisēs ilgu laiku pavadīju uz ceļiem. Tad, kad pienāca mana kārta, treneri mani ātri piecēla, un es devos uz svēršanos," mēģinājumus taupīt pēdējās enerģijas kripatas atminas Smits.

UFC joprojām svēršanās ceremonijās izmanto mehāniskos svarus. Līdz ar to svēršanās process aizņem nedaudz vairāk laika.

"Ja man, kamēr viņi tur čakarējas, uz svariem būtu jāstāv kaut brīdi ilgāk nekā nepieciešams, es zaudētu samaņu," atceras cīkstonis.

Ar nostāšanos uz svariem vien nepietiek. Cīkstoņiem pēc svēršanās ceremonijas ir jātiek arī atpakaļ uz aizkulisēm, kur viņus gaida ilgi kārotais ūdens vai kāda cita šķidruma malks. Smitam bieži vien arī šis process sagādājis problēmas: "Pēc svēršanās mani steigā nogādāja uz aizkulisēm, jo zināju, ka ilgi vairs nebūšu pie samaņas."

Smits arī neslēpj, ka nokļūšana uz svēršanās ceremonijas atrašanās vietu viņam sagādājusi problēmas.

"Es pat nespēju uz svēršanās ceremonijas vietu aiziet paša spēkiem. Ja bija jāiet aptuveni piecas minūtes, tad man tas prasīja vismaz 15 minūtes, jo ik pēc dažiem soļiem man vajadzēja pietupties, lai noturētos pie samaņas," atcerējās Smits.

34 gadus vecais Smits savas profesionālās MMA karjeras laikā ir izcīnījis 36 uzvaras, piedzīvojot 17 zaudējumus. Pavisam nesen pieredzes bagātais amerikānis ar tehnisko nokautu zaudēja 93 kilogramu divīzijas vienam no perspektīvākajiem cīkstoņiem Magomedam Anakalajevam. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu