Kurzemē policija sākusi administratīvo pārkāpumu procesus pret divām mātēm par nepienācīgu bērnu aprūpi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kurzemē Valsts policija (VP) sākusi administratīvo pārkāpumu procesus pret divām mātēm par nepienācīgu bērnu aprūpi, aģentūru LETA informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Pagājušās nedēļas nogalē VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirknī tika saņemta informācija par diviem iespējamiem Bērnu tiesību aizsardzības likuma pārkāpšanas gadījumiem.

Kāda sieviete Aizputē, būdama 2,13 promiļu reibumā, nevarēja parūpēties par savu četrus gadus veco meitu, savukārt Liepājā, bērnu laukumā tika atrasts pusotra gada vecs zēns, kurš pats saviem spēkiem bija attaisījis dzīvokļa durvis un, nevienam nemanot, izgājis ārā.

Noskaidrojot pusotra gada vecā zēna dzīvesvietu, dzīvoklī atradās 11 gadus veca meitene, kurai bija uzdots bērnu pieskatīt, bet laikā, kad viņa bija aizmigusi, viņas radinieks pats attaisīja durvis un izgāja ārā no daudzdzīvokļu mājas. Noskaidrojās, ka laikā, kad sieviete bija darbā, viņa bērna pieskatīšanu uzticēja savai 11 gadus vecajai radiniecei.

VP atgādina, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka vecākiem ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 200 eiro.

Savukārt 20.augustā ap plkst.19 VP saņemta informācija, ka Aizputē kādā īpašumā notiek alkohola lietošana nepilngadīgu bērnu klātbūtnē. VP Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ieradās notikuma vietā un noskaidroja, ka īpašumā vairākas personas lieto alkoholiskos dzērienus. Tika uzrunāta sieviete, kura bija ieradusies ciemos ar savu mazgadīgo meitu un likumsargi veica alkohola pārbaudi sievietes izelpā. Konstatēts, ka viņa ir 2,13 promiļu reibumā.

Ņemot vērā to, ka sieviete, būdama alkohola reibumā, nespēj parūpēties par savu meitu, bērns tika nodots pieskatīšanai uzticības personai. Valsts policijā par notikušo ir sākts administratīvā pārkāpuma process par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 210 eiro. Šajos abos materiālos gala lēmumu par soda apmēru pieņem pašvaldības administratīvā komisija.

Likumsargi izsaka pateicību atsaucīgajiem iedzīvotājiem, kuri nebija vienaldzīgi šajās situācijās un nekavējoties ziņoja policijai par notiekošo. Tāpat VP arī turpmāk aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un informēt par šādiem un līdzīgiem gadījumiem, ja rodas aizdomas, ka kādā ģimenē bērns netiek pienācīgi aprūpēts vai viņam draud citas briesmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu