ASV paziņo par ieroču pārdošanu Taivānai 1,1 miljarda ASV dolāru vērtībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: lev radin/Shutterstock

ASV piektdien paziņoja par ieroču pārdošanu Taivānai 1,1 miljarda ASV dolāru vērtībā, solot turpināt Taivānas aizsardzības spēju stiprināšanu, un ar to izraisīja Ķīnas sašutumu, kas brīdināja Vašingtonu par "pretpasākumiem".

Lēmums par šo ieroču pārdošanu pieņemts mēnesi pēc tam, kad ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi apmeklēja Taivānu, pamudinot Pekinu uz spēka izrādīšanu, kas var būt mēģinājums iebrukumam Taivānā.

Šī bruņojuma pakete Taivānai ir lielākā, kas apstiprināta ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas laikā. Tā ietver 665 miljonus dolāru vērtu līgumatbalstu "Raytheon" agrīnās radaru brīdinājuma sistēmas uzturēšanai un modernizācijai. Šī sistēma, kas darbojas kopš 2013.gada, brīdinātu Taivānu par Ķīnas uzbrukumu.

Taivāna arī iztērēs 355 miljonus dolāru, lai iegādātos 60 raķetes "Harpoon Block II", kas var izsekot un nogremdēt Taivānas ūdeņos ienākošus kuģus gadījumā, ja Ķīna sāktu uzbrukumu no jūras.

Bruņojuma pakete arī ietver vairāk nekā 100 raķetes "Sidewinder" par 85,6 miljoniem dolāru.

ASV paziņojums izskanējis dienu pēc tam, kad Taivānas spēki notrieca neidentificētu komerciālu dronu.

Ķīna, nosaucot Taivānu par "neatņemamu" savas teritorijas daļu, aicināja ASV "nekavējoties atsaukt" šo ieroču pārdošanu.

"Tā sūta aplamus signālus 'Taivānas neatkarības' separātistu spēkiem un nopietni pasliktina Ķīnas-ASV attiecības un mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā," sacīja Ķīnas vēstniecības Vašingtonā preses sekretārs Liu Penju.

"Ķīna apņēmīgi veiks leģitīmus un nepieciešamus pretpasākumus, ņemot vērā situācijas attīstību," sacīja Liu.

Ieroču pārdošanai vēl ir vajadzīgs ASV Kongresa apstiprinājums, bet tas ir praktiski nodrošināts, jo Taivānu stingri atbalsta gan Republikāņu, gan Demokrātu partijas politiķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu