"Mums ir jābūt sagatavotiem." Eksprezidente uzskata, ka Putina vadītā Krievija ir kauns krievu tautai (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzīst, ka Latvijai obligāti ir jāpastiprina sava sagatavotība un spējas, dzīvojot ar tādu kaimiņu kā Krievija. Intervijā Latvijas Televīzijai eksprezidente norādīja, ka Putina Krievija ir kauns visai krievu tautai.

Vērtējot notikumus pie padomju pieminekļa Pārdaugavā tā demontāžas laikā un protestu neesamību, Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka "tāda Krievija, kādu šobrīd vada Vladimirs Putins, ar tādu argumentāciju, ar kādu tā ir iebrukusi Ukrainā un kā viņi tur uzvedas - tas ir kauns visai krievu tautai". 

Eksprezidente atzīst, ka neticēja, ka Krievija tiešām uzbruks visai Ukrainai. "Tas, vai šim kaimiņam ir precīza doma mums tieši uzbrukt vai kādam citam - ka kādam citam viņš uzbruks - drīzāk liktu citas nabaga valstis pirms mums rindā. Bet nevaram jau izslēgt, ka mēs tai rindā jau arī kaut kur nebūtu.

Vispirms mums neuzbruks tāpēc, ka viņi patlaban ir ļoti aizņemti Ukrainā. Nabaga ukraiņi nes to visu to smagumu uz saviem pleciem.

Un Krievija ir stipri aizņemta ar šo mazo pastaigu, kā viņi to bija iecerējuši," atzīst Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente uzsver, ka Latvijai ir jābūt gatavai, obligāti jāpastiprina sava sagatavotība un savas spējas, redzot agresivitāti no tik tuva kaimiņa.

"Diemžēl mums ir jābūt sagatavotiem, jo ar tādu kaimiņu, kāds mūsējais tagad ir sevi parādījis ar tādiem argumentiem, ar kādiem viņi mētājas - nu, mums teikt, ka mēs dzīvojam miera un pārticības un un drošības salā, ir jāsaka, kā franči arī teiktu - ar bemolu klāt šim apgalvojumam.

Ar vienu vārdu sakot, jā, mēs esam sagatavojušies normālos apstākļos ar kaimiņattiecībām, teiksim, savai kolektīvai aizsardzībai," norāda Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente uzskata, ka gaidāmi ļoti sarežģīti apstākļi. "Šis būs grūts rudens, un šī būs grūta ziema.

Es domāju, tā būs grūta tiem cilvēkiem, kam ir kaut kādi principi. Es ļoti baidos, ka Rietumu pasaulei tas būs pārbaudījums.

Vai mēs esam spējīgi ticēt kaut kādai taisnībai, patiesībai, taisnīgumam, likumībai, starptautiskajām tiesībām, robežu neaizskaramībai, tautu tiesībām eksistēt un būt neatkarīgām un izlemt pašām par savu likteni, nevis pakļauties kaimiņa iegribai, tāpēc, ka Krievijai kā kaimiņam gribas justies diženākam un varenākam," norāda eksprezidente.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu