"Viņš ir labāks nekā daudziem šķiet..." Apskatnieks skaidro, kāpēc Porziņģis tiek vērtēts krietni par zemu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix

ASV medija "NBC Sports" basketbola apskatnieks Čeiss Hjūzs publikācijā par Kristapu Porziņģi pamatojis, kāpēc latviešu basketbolists plašākas publikas acīs tiek vērtēts par zemu.

Kristapa Porziņģa vārds ārzemju medijos pēdējo gadu laikā bieži locīts ne pārāk glaimojošos rakstos. Lielākoties "sūdzības" ir par latvieša nespēju noturēties laukumā, kas arī noved pie otras galvenā kritikas punkta - Porziņģis teju allaž ir tuvu pārmaksātāko NBA spēlētāju topu virsotnēm.

Un tomēr "NBC Sports" un Vašingtonas "Wizards" apskatnieks aicina neaizmirst, ka latviešu basketbolists ir patiesi talantīgs spēlētājs.

"Viņam ir tikai 27 gadi. Porziņģis nebūtu pirmais spēlētājs, kuram izdodas pārvarēt savainojumu problēmas karjeras sākumā. Arī viņa jaunais komandas biedrs Bredlijs Bīls zināmā mērā saskārās ar to pašu problēmu. Viņš [Porziņģis] ir labāks nekā daudziem šķiet. Viņš izceļas gan mūsdienu, gan vēsturiskā kontekstā un ne tikai tāpēc, ka ir 221 centimetru garš daudzpusīgs spēlētājs, kura iesauka ir Vienradzis," rakstīja Hjūzs.

Apskatnieks Porziņģa karjeras vidējos rādītājus (vidēji 18,9 punkti, 7,9 atlēkušās bumbas un 1,5 bloķēti metieni) salīdzināja ar visā NBA vēsturē pieejamajiem datiem un rezultāti bija pārsteidzoši.

Tikai deviņi vīri visā NBA vēsturē ir spējuši uzrādīt šādus vai labākus statistikas rādītājus. Šie basketbolisti ir Karīms Abduls Džabars, Tims Dankans, Šakils O'Nīls, Deivids Robinsons, Hakīms Olažuvons, Patriks Jūings, Entonijs Deiviss, Jao Miņs un Džoels Embīds.

Deiviss un Embīds vēl turpina spēlēt, savukārt visi pārējo uzskaitīto basketbolistu iekļaušana Basketbola slavas zālē nevienam neradīja pat mazākās šaubas. Domājams, ka līdzīgi būs arī ar Deivis un Embīdu.

Un Kristaps Porziņģis ir vienā kompānijā ar šādiem basketbolistiem. Tāpat latviešu basketbolistam ir labākais trīspunktu metiena procents minētajā kompānijā. Šeit gan jāpiebilst, ka vairums uzskaitīto basketbolistu spēlēja laikā, kad garie basketbolisti tālmetienus teju neizpildīja.

Kā jau minēts Porziņģis bieži izpelnās kritiku par nespēju noturēties laukumā. Līdz ar to spēles vidējie rādītāji ne vienmēr precīzi spēj atspoguļot situāciju. Tomēr viņš mūsdienu NBA augstu atrodams arī kvantitatīvajos rādītājos.

Kā norāda Hjūzs, kopš 2015./2016. gada sezonas Porziņģis ir 12. vietā starp spēlētājiem, kuri aizvadījuši visvairāk spēļu ar 20+ punktiem, 10+ atlēkušajām bumbām un 2+ bloķētiem metieniem. Neaizmirsīsim, ka Porziņģis izlaida teju pusotru sezonu...

Neskatoties uz izlaisto spēļu daudzumu, Porziņģis 27 reizes ir atzīmējies ar pieciem vai vairāk bloķētiem metieniem, kas viņu kopš 2015./2016. gada sezonas ierindo 6. vietā.

Latviešu basketbolists no krustenisko saišu savainojuma atgriezās 2019./2020. gada sezonā un kopš tā laika neviens garais spēlētājs NBA soda metienus (vismaz 700 izdarīti metieni) nav realizējis ar augstāku precizitāti (83,7%). Savukārt visa NBA kontekstā latviešu centra spēlētājs norādītajā laika posmā ir uzreiz aiz labāko divdesmitnieka.

Hjūzs gan uzsver, ka kopš atgriešanās no krustenisko saišu savainojuma Porziņģis ir izlaidis trešdaļu spēļu, tomēr viss vēl varot mainīties.

"Tas nenozīmē, ka viņš visu laiku būs savainots arī turpmāk. Viņš ir apņēmības pilns mainīt valdošo uzskatu par sevi. Ja tas notiks, "Wizards" rindās būs ļoti labs spēlētājs. Vienkārši apskatiet skaitļus," nobeigumā raksta Hjūzs.

Jauno NBA sezonu "Wizards" sāks 19. oktobrī, viesos tiekoties ar nākamās sezonas potenciālo pastarīti Indianas "Pacers".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu