Bijušo "Swedbank" grupas vadītāju sāk tiesāt saistībā ar izteikumiem par aizdomām par naudas atmazgāšanu Igaunijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Swedbank Group CEO" prezidente Birgitte Bonnesen.
"Swedbank Group CEO" prezidente Birgitte Bonnesen. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tiesa Stokholmā otrdien sāka izskatīt krimināllietu, kurā "Swedbank" grupas bijusī vadītāja Birgita Bonnesena apsūdzēta krāpšanā un tirgus manipulēšanā saistībā ar viņas izteikumiem par aizdomām par naudas atmazgāšanu "Swedbank" meitasbankā Igaunijā.

Apsūdzības ir saistītas ar Bonnesenas izteikumiem 2018. un 2019.gadā, kad mediji ziņoja par aizdomām, ka Igaunijas "Swedbank" notiek naudas atmazgāšana, savukārt Bonnesena žurnālistiem un investoriem teica, ka bankā tiek veikti kontroles pasākumi, lai naudas atmazgāšanu nepieļautu.

"Noziegums ir tāds, ka bijusī bankas vadītāja tīši vai nopietnas nolaidības dēļ izplatīja maldinošu informāciju sabiedrībai vai uzņēmuma akcionāriem par bankas veiktajiem pasākumiem, lai novērstu un atklātu naudas atmazgāšanu, izvairītos no tās un ziņotu par aizdomām par naudas atmazgāšanu Igaunijas "Swedbank","

norādījis Zviedrijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes galvenais prokurors Tomass Langrots.

Bonnesenas advokāts paziņojis, ka bijusī "Swedbank" grupas vadītāja savu vainu šajās apsūdzībās neatzīst.

Gaidāms, ka tiesas prāva ilgs astoņas nedēļas.

Jau ziņots, ka Bonnesena, kas bija "Swedbank" grupas prezidente kopš 2016.gada, tika atlaista 2019.gada martā pēc tam, kad "Swedbank" paziņoja, ka pret to notiek izmeklēšana saistībā ar noteikumu cīņai pret naudas atmazgāšanu pārkāpumiem tās meitasbankās Baltijas valstīs.

2021.gada martā Zviedrijas banku regulators noteica "Swedbank" četru miljardu zviedru kronu (360 miljoni eiro pēc toreizējā kursa) sodu par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmās un pārvaldībā.

Zviedrijā veiktajā izmeklēšanā secināts, ka "Swedbank" bijuši nopietni trūkumi naudas atmazgāšanas riska vadībā tās Baltijas valstu struktūrās. Bankas apzināšanās par naudas atmazgāšanas risku un tās procesiem, metodēm un kontroles sistēmām bijusi nepietiekama. Baltijas valstu struktūrās arī nav bijis adekvātu resursu cīņai pret naudas atmazgāšanu.

Izmeklēšanā konstatēts, ka "Swedbank" zinājusi par iespējamām naudas atmazgāšanas aktivitātēm Baltijas valstīs. Neskatoties uz vairākiem iekšējiem un ārējiem ziņojumiem, kuros brīdināts par trūkumiem Baltijas valstu struktūrās un naudas atmazgāšanas risku, banka nav atbilstoši rīkojusies.

Igaunijā veiktajā izmeklēšanā secināts, ka Igaunijas "Swedbank" bijuši nozīmīgi trūkumi naudas atmazgāšanas riska kontroles sistēmās un banka nav ievērojusi prasības saistībā ar cīņu pret naudas atmazgāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu