Nobela prēmija piešķirta trim "klikšķa ķīmijas" attīstītājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Nobela prēmija ķīmijā trešdien piešķirta trim ASV un Dānijas zinātniekiem par pamatu likšanu "funkcionālākam ķīmijas paveidam".

Nobela prēmija ķīmijā trešdien piešķirta trim ASV un Dānijas zinātniekiem par pamatu likšanu "funkcionālākam ķīmijas paveidam".

Amerikāņi Kerolīna Bertoči un Berijs Šārpless kopā ar dāņu pētnieku Mertalu Medalu atzinību izpelnījušies par tā dēvētās klikšķa ķīmijas un bioortogonālās ķīmijas attīstīšanu.

81 gadu vecajam Šārplesam tā ir jau otrā Nobela prēmija, ko viņš izpelnījies. Iepriekšējo reizi zinātnieks tika godalgots 2001. gadā.

Līdz šim tikai četri zinātnieki guvuši tādus panākumus. Viņu vidū ir poļu izcelsmes franču zinātniece Marija Sklodovska-Kirī.

Tā dēvētā klikšķa ķīmija "ir eleganta un efektīva ķīmiskā reakcija, kas tagad tiek plaši lietota," teikts Nobela prēmijas komisijas paziņojumā.

Cita starpā tā tiek lietota "medikamentu izstrādē, gēnu kartēšanā un tādu materiālu radīšanā, kas labāk piemēroti to uzdevumam," norāda komisija.

Ar jēdzienu "klikšķa ķīmija" apraksta reakcijas, kas ļauj ātri un droši iegūt nepieciešamās vielas, savienojot atsevišķus nelielus elementus.

Godalgotajai trijotne piešķirtā prēmija ir 10 miljonus zviedru kronas (920 000 eiro) liela un oficiāli tā tiks pasniegta 10. decembrī.

Pagājušajā gadā Nobela prēmija ķīmijā tika piešķirta vācu zinātniekam Benjaminam Listam un ASV strādājošajam britu ķīmiķim Deividam Makmilanam par jaunas metodes izstrādi molekulu radīšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu