Pret Latviju sākts starptautiskās šķīrējtiesas process atjaunojamās enerģijas jomā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs foto
Tiesa. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Šveicē reģistrētā kompānija "RSE Holding" vērsusies starptautiskajā šķīrējtiesā pret Latvijas valsti, apgalvojot, ka izmaiņas tiesiskajā regulējumā elektroenerģijas ražošanai augstas energoefektivitātes koģenerācijā ir pretrunā ar Eiropas enerģētikas hartas nolīgumu, un pieprasa zaudējumu atlīdzību 11 miljonu eiro apmērā, informēja Valsts kanceleja (VK).

Latvija pārkāpumu noliedz un uzsver, ka ar izmaiņām regulējumā atjaunojamās enerģijas jomā nekādā veidā nav pārkāpusi starptautiskās saistības, kas izriet no Eiropas enerģētikas hartas nolīguma.

Strīda skatīšanā ir piemērojama ANO Starptautiskās tirdzniecības tiesību komisijas šķīrējtiesas (UNCITRAL) noteikumu 1976.gada redakcija. Puses ir vienojušās, ka strīdu administrēs Pastāvīgā arbitrāžas tiesa.

Nupat izveidotā tribunāla sastāvā ir trīs šķīrējtiesneši, tostarp Sabīna Sako, kuru izvirzīja Latvija, Ričards Haps, kuru izvirzīja "RSE Holding", un tribunāla priekšsēdētāja Ērika Šteina, kuru iecēla pušu izvirzītie šķīrējtiesneši. Pēc Latvijas pieteikuma, Pastāvīgā arbitrāžas tiesa noraidīja "RSE Holding" sākotnēji izvirzīto šķīrējtiesnesi Eimiju Freju.

Šajā šķīrējtiesas procesā Latviju pārstāv VK un starptautiskais advokātu birojs "Squire Patton Boggs".

"RSE Holding" paziņojums par šķīrējtiesas procesa sākšanu pret Latviju saņemts 2021.gada 22.decembrī.

.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu