Pētnieks Kaprāns lūdz VP vērtēt pret viņu vērstus izteikumus "Twitter"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns ir vērsies policijā, lūdzot izvērtēt sociālajā tīklā "Twitter" pret viņu vērstus izteikumus, kurus viņš vērtē kā draudu izteikšanu.

Pirms dažām dienām "Twitter" bija izvērsusies kārtējā diskusija par padomju pieminekļu aizvākšanu, kuras ietvaros atkal tika spriests par pareizajiem un nepareizajiem viedokļiem šajā jautājumā, tostarp tika aprunāta Kaprāna pozīcija. Dažos ierakstos tika pausta nostāja, ka Kaprāns kā "nepareizā viedokļa" pārstāvis nebūtu uzklausāms kā eksperts, bet kāds anonīms lietotājs savos izteikumos gāja vēl tālāk un paziņoja, ka tur jau "tikai sērskābe var līdzēt".

Pēc šāda ieraksta Kaprāns ir lūdzis ierosināt resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu, vai nav nepieciešama kriminālprocesa sākšana par noziedzīgajiem nodarījumiem pret personas veselību vai noziegumiem, ka saistīti ar terorismu. Kaprāna skatījumā, viņš saistībā ar savu profesionālo darbību saņēmis publisku aicinājumu apdraudēt viņa veselību un dzīvību.

"Sociālajā tīklā "Twitter" no šobrīd nenoskaidrotas personas izveidota konta "@Justme93907933" 29.oktobrī diskusijā ar 13. Saeimas priekšsēdētājas biedres palīdzi Liānu Bokšu par likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" normu pieņemšanas un īstenošanas aspektiem pēc norādes, ka jāpanāk, lai vairs neuzstājos kā sabiedrisko procesu eksperts, tika pausts aicinājums apdraudēt manu dzīvību ar vārdiem "Te tikai sērskābe var līdzēt"," teikts Kaprāna iesniegumā.

Kaprāns argumentējis, ka Augstākās tiesas Senāta tiesu prakses 2015.gada apkopojums par vardarbību un cietsirdību ietver arī Balvu rajona tiesas 2014.gada spriedumu lietā, kurā apsūdzētā izteiktie draudi apliet ar sērskābi ir bijusi daļa no emocionālās vardarbības neatkarīgi no tā, vai draudi ir tikuši īstenoti.

Tāpat "ķīmiskajā terorismā" sērskābes lietošana ieņem būtisku vietu. Sērskābes ieliešana sejā ir viena no būtiskām laikmetīgā terorisma formām, īpaši pēdējos gados, klāsta Kaprāns, piebilstot, ka 2021.gadā kāda persona Latvijā pirmoreiz tiesāta par apmācīšanos terorismā, tajā skaitā uzbrukt cilvēkam ar sērskābi.

"Tāpēc nepārprotamā leksēmu kopa "sērskābe var līdzēt" nav idiomātisks izteiciens, kāds parasti būtu sastopams latviešu valodā, bet tiešas nozīmes norāde, un sērskābes pieminēšana diskusijā par zinātnieka viedokli ir nepārprotams drauds vai cita nenoteikta personu loka aicinājums uz terorismu ar šādām metodēm," norādījis Kaprāns.

No 2008. līdz 2019.gadam Kaprāns bijis valsts amatpersona, pildot padomnieka pienākumus dažādās ministrijās. Kopš 2012.gada viņš veic zinātnisko darbību Latvijas Universitātē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu