Polija lūdz apturēt ES uzliktās sodanaudas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Polijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Damian Lugowski/Shutterstock

Polija iesniegusi Eiropas Savienībai (ES) oficiālu lūgumu apturēt viena miljona eiro sodanaudu dienā par atteikumu ievērot ES Tiesas rīkojumu lietā par pretrunīgi vērtētajām tieslietu reformām, piektdien paziņojis Polijas ministrs.

Eiropas Savienības Tiesa pagājušā gada oktobrī piesprieda Polijai miljonu eiro lielu sodanaudu dienā par to, ka tā nav ievērojusi tiesas rīkojumu apturēt Augstākās tiesas disciplinārās kameras darbību. Tās varā bija atcelt tiesnešu tiesisko imunitāti un samazināt algas.

Sodanaudas sakrājušās jau par aptuveni 370 miljoniem eiro, no kuriem aptuveni 270 miljoni eiro atvilkti no fondiem, ko Polija saņem no ES.

Polija ir aizstājusi Augstākās tiesas disciplināro kameru ar jaunu iestādi, bet kritiķi apgalvo, ka tiesnešu neatkarības ierobežošanas problēma nav atrisināta.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka līdzīgu lūgumu no Polijas par sodanaudas apturēšanu saņēma arī jūnijā. Toreiz EK secināja, ka, neskatoties uz progresu konkrētos jautājumos, visas problēmas nav atrisinātas.

EK preses pārstāvis paziņoja, ka EK rūpīgi izanalizēs jauno Polijas vēstuli un izvērtēs, vai pārmaiņas, ko Polija veikusi, nozīmē, ka valsts tagad pilnība ievēro ES Tiesas lēmumus.

"Kamēr tas nebūs izdarīts, Polija turpinās maksāt tiesas uzliktos naudas sodus," paziņoja EK pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu