FOTO Latvijas Banka izlaidīs Ukrainas cīņai par brīvību veltītu kolekcijas monētu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Banka.

Latvijas Banka ceturtdien, 15. decembrī, izlaidīs Ukrainas cīņai par brīvību veltītu sudraba kolekcijas monētu "Ukrainas brīvībai". 

Monētas priekšpusē (aversā) ar dažādas intensitātes matējumu veidots divās rindās izvietots ukraiņu valodas vārds "ВОЛЯ", monētas augšdaļā pa kreisi no tā trijās rindās izvietoti latviskā tulkojuma varianti "Brīvība Vara Griba", bet pa labi divās rindās izvietots uzraksts "Latvija УКРАÏНI".

Savukārt monētas aizmugurē (reversā) ar dažādas intensitātes matējumu veidots putns ar apzeltītu zvaigzni knābī.

Centrālajā bankā skaidro, ka monētas reversā attēlotais putns ar zelta zvaigznīti ir nākotnes apsolījuma tēls politiskajā telpā - Ukrainai kļūstot par savējo Eiropas Savienībā. Vienlaikus tas ir liecinājums un reizē atgādinājums - gara lidojumam brīvības garants ir klātesošs.

Latvijas Bankā atzīmē, ka monētai ir ne tikai simboliska, bet arī praktiska jēga - ar tās palīdzību Latvijas Banka veiks ziedojumus Ukrainas atbalstam - gūtie ienākumi no katras pārdotās monētas tiks ziedoti Ukrainai.

Monētas tirāža ir 8000 eksemplāru. Monētas cena būs 75,5 eiro, bet iegādes limits vienai personai - piecas monētas.

Latvijas Bankas pārstāvji norāda, ka Krievijas iebrukums Ukrainā 2022.gada 24.februārī mainīja pasaules vēstures ritējumu. Ukraina turpina cīnīties par savu brīvību, kā arī par Rietumu civilizācijas vērtībām. Monēta ir atgādinājums - nedrīkst pagurt un samierināties ar Ukrainā notiekošo, Ukrainas brīvība ir mūsu visu atbildība.

Kolekcijas monētas "Ukrainas brīvībai" autors ir ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs. Monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu - "ВОЛЯ" -, kam ukraiņu valodā ir daudznozīmju jēga - brīvība, griba, vara. Monētas plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča.

Monētas "Ukrainas brīvībai" grafiskā dizaina konkurss bija īpašs ar to, ka tajā, pēc Latvijas Bankas uzaicinājuma, piedalījās pieci mākslinieki no Ukrainas - Katerina Bjelobrova, Ņikita Kadans, Serhijs Maidukovs, Romans Miņins un Anna Zvjaginceva.

No 16.decembra visu mākslinieku darbi tiks izstādīti Latvijas Bankas galvenās ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 2A foajē, kur tos varēs apskatīt ikviens interesents.

"Pirmajās kara dienās reti kurš ticēja, ka ukraiņiem izdosies apturēt milzīgo pārspēku un jau pāris mēnešu vēlāk piespiest krievu okupantus bēgt no iekarotajām pozīcijām. Ukraiņi savu cīņu vēl turpina, nemaz nešauboties, ka nākotnē pienāks diena, kad izdosies atgūt savu zemi. Vērojot karu televizoru ekrānos, mēs, Ukrainas draugi, īpaši novērtējam, cik pateicīgi varam būt par iespēju dzīvot mierā. Taču tā vienlaikus ir arī atbildība - palīdzēt Ukrainai un tās cilvēkiem. Šī monēta stāsta par brīvību, neatlaidību un ticību. Ticību saviem un savu draugu spēkiem," uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē "e-monetas.lv" no 15.decembra plkst.12.

Veikto pirkumu saņemšana būs iespējama ar pasta starpniecību vai klātienē līdz 2022.gada 30.decembrim - Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 1B, bet no 2023.gada 2.janvāra - Latvijas Bankas jaunajās kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3.

Monētas pircējiem paziņojumā par sekmīgu iegādi būs noteikts laika posms, kad to var izdarīt. Lai nodrošinātu vienmērīgu klientu plūsmu, pasūtījumu saņemšanai Latvijas Bankas kasēs tiks piemērots izlīdzinātais grafiks. Pasūtījuma saņemšana būs iespējama 20 darbadienu laikā, sākot ar pasūtījuma apstiprinājumā norādīto datumu. Sākotnējā pasūtījuma izņemšanas datuma maiņa nebūs iespējama.

Monēta izgatavota Lietuvas "Lietuvos monetų kalykla".

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu