Zinātnieki izstrādājuši tehnoloģiju, kas nodrošinātu bezgalīgu daudzumu tīra ūdens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: jinnawat tawong/Shutterstock

Pieaugošais ūdens patēriņš un klimata pārmaiņas rada vajadzību pēc papildu tīra ūdens. Zinātnieki no ASV izveidojuši jaunu tehnoloģiju, kas var nodrošināt neierobežotu daudzumu tīra ūdens, vēsta portāls "Science Alert". 

Šobrīd uz Zemes nav pietiekami daudz saldūdens, un šī problēma turpmākajos gados tikai pieaugs. Lai ūdens pietiktu strauji pieaugošajām vajadzībām, ar ūdens pārstrādi un ierobežošanu vien nepietiks. Zinātniekiem būs jāatrod jauni ūdens avoti, lai apmierinātu cilvēku vajadzības. 

Viens pašlaik neizmantots avots ir ūdens tvaiki virs okeāniem, kas ir praktiski neierobežotā daudzumā, cik vien ūdens būs pieejams. 

Jaunā pētījumā noskaidrots, kā varētu izmantot ražas novākšanas struktūras, lai pārvērstu tvaiku dzeramajā ūdenī. 

"Galu galā mums būs jāatrod veids, kā palielināt saldūdens piegādi, jo otrreizēji pārstrādāts ūdens no esošajiem avotiem nebūs pietiekamā daudzumā, lai apmierinātu cilvēku vajadzības. Domājam, ka mūsu jaunā izstrādātā metode varēs to izdarīt," norāda Ilinoisas universitātes inženieris Pravīns Kumars. 

210 metru plata un 100 metru augsta konstrukcija kruīza kuģa augstumā atdarina dabisko ūdens ciklu, kādā ūdens pārvietojas, kondensējas un tiek savākts.

Mitrais gaiss tiktu transportēts no okeāna virsmas uz tuvāko krastu, kur dzesēšanas sistēmas kondensētu ūdens tvaikus šķidrumā. Tas viss darbotos, izmantojot atjaunojamo vēja vai saules enerģiju. 

Zinātnieki prognozējuši, cik daudz mitruma iegūtu no 14 pētījumu vietām visā pasaulē. Jau viena šāda iekārta potenciāli varētu atrisināt problēmas ar tīru dzeramo ūdeni 500 000 cilvēku. 

Daudzviet jau ir uzstādītas ūdens atsāļošanas iekārtas, lai no jūras ūdens atdalītu izšķīdušos sāļus. 

"Tas vēl nav nekad ticis darīts, domāju, ka iemesls ir tāds, ka zinātnieki ir ļoti koncentrējušies uz sauszemes risinājumiem. Taču mūsu pētījums liecina, ka pastāv citādi risinājumi," jauno metodi vērtē pētniece Francina Domingueza. 

Tīrs ūdens, kas nepieciešams, lai dzertu, mazgātos, apūdeņotu laukus, veido tikai 3% no pasaules ūdens. Lielākā daļa no tā ir pārāk piesārņota vai nepieejama ērtai lietošanai. Tīra ūdens trūkums vissmagāk skar pasaules nabadzīgākos cilvēkus, kas atstāj negatīvu ietekmi uz veselību, drošību un ienākumiem.

Jaunā sistēma varētu radīt milzīgas pārmaiņas, nekaitējot ekosistēmai un apkārtējai videi. 

Pētījuma laikā zinātnieki ņēma vērā arī klimata pārmaiņu sekas, piemēram, ka sausas vietas kļūs vēl sausākas. Viņi secināja, ka izstrādātā sistēma joprojām būs ilgtspējīga pat tad, ja pasaule sasils. 

"Klimata prognozes liecina, ka okeāna tvaiku plūsma laika gaitā tikai palielināsies, nodrošinot vēl vairāk saldūdens.

Tātad mūsu piedāvātā ideja būs īstenojama klimata pārmaiņu laikā. Šī ir ļoti vajadzīga un efektīva pieeja, kā pielāgoties klimata pārmaiņām, sevišķi neaizsargātām iedzīvotāju grupām, kas dzīvo sausos un daļēji sausos pasaules reģionos," stāsta pētnieks Rahmans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu