Miris Krievijas PFSR Augstākās padomes pēdējais priekšsēdētājs Ruslans Hasbulatovs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ruslans Hasbulatovs.
Ruslans Hasbulatovs. Foto: Reuters/ScanPix

No dzīves 80 gadu vecumā otrdien aizgājis Padomju Savienības un Krievijas politiskais darbinieks, pēdējais Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas (KPFSR) Augstākās padomes priekšsēdētājs Ruslans Hasbulatovs, pavēstīja politiķa radinieki.

Hasbulatovs dzimis 1942. gadā Groznijā, Čečenijā. Pēc diviem gadiem viņa ģimene padomju varas organizētās čečenu un ingušu deportācijas ietvaros tika izsūtīta uz Kazahstānu.

1965. gadā nākamais politiķis absolvēja Maskavas Valsts universitātes Juridisko fakultāti.

1990. gada martā Hasbulatovu ievēlēja par KPFSR tautas deputātu, bet 1991. gada oktobrī viņš kļuva par 11. un vēsturē pēdējo KPFSR Augstākās padomes priekšsēdētāju.

Hasbulatovam bija svarīga loma 1991. gada augusta puča sakāvē -

viņš uzrakstīja uzsaukumu "Krievijas pilsoņiem", kurā tika nosodīta pučistu - Valsts ārkārtas stāvokļa komitejas - darbība.

1993. gada oktobrī Hasbulatovs kopā ar viceprezidentu Aleksandru Rucki nostājās pret Krievijas Federācijas prezidentu Borisu Jeļcinu,

kas noveda pie konstitucionālas krīzes. Konfrontācija noslēdzās ar bruņotām sadursmēm Maskavā.

Kopš 1994. gada Hasbulatovs bija Pļehanova Krievijas Ekonomikas universitātes Pasaules ekonomikas katedras vadītājs.

2003. gadā Hasbulatovs paziņoja par nodomu kandidēt Čečenijas prezidenta vēlēšanās, tomēr galu galā vēlēšanās nestartēja. 2021. gadā viņš atbalstīja Čečenijas līdera Ramzana Kadirova pārvēlēšanu vēl vienam pilnvaru termiņam.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu