Krievija atbrīvojusi ASV pilsoni, kurš aprīlī tika aizturēts Kaļiņingradā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: kittirat roekburi/Shutterstock

Ceturtdien, 12. janvārī, Krievija atbrīvojusi ASV Jūras kara flotes veterānu Teiloru Dadliju, kurš deviņus mēnešus bija aizturēts Kaļiņingradā, paziņojis bijušais ASV diplomāts un ķīlnieku krīžu sarunvedējs Bils Ričardsons.

Dadlijs tika aizturēts 2022. gada aprīlī un ir viens no vairākiem ASV pilsoņiem, kuru atbrīvošanu centies panākt Ričardsons un ASV varasiestādes.

35 gadus vecais Dadlijs apgalvoja, ka ieklīdis Krievijai piederošajā Kaļiņingradā nejauši no Polijas, kur piedalījās mūzikas festivālā.

Pirms mēneša ASV panāca Krievijā ieslodzītās basketbolistes Britnijas Graineres atbrīvošanu apmaiņā pret ASV ieslodzīto ieroču tirgoni Viktoru Butu. ASV apgalvoja, ka basketboliste tika aizturēta nepamatoti.

Grainere tika apsūdzēta par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Atšķirībā no Graineres lietas ASV un Krievijas valdības nepubliskoja Dadlija aizturēšanu, un Vašingtona publiski nepaziņoja, ka Dadlijs aizturēts nepamatoti.

Ričardsons neatklāja, vai Dadlijs atbrīvots apmaiņas rezultātā.

Viņš sacīja, ka Dadlija lietā komanda no Ričardsona centra, kas palīdzējis atbrīvot aizturētus amerikāņus vairākās valstīs, aizvadītā gada laikā vairākas reizes apmeklējusi Maskavu.

Ričardsons norādīja, ka sarunas tika vestas diskrēti un pie Dadlija atbrīvošanas tika strādāts klātienē gan Maskavā, gan Kaļiņingradā.

"Svinot Teilora drošo atgriešanos, mēs joprojām esam ļoti noraizējušies par Polu Vīlanu un esam apņēmušies turpināt darbu pie viņa drošas atgriešanās," sacīja Ričardsons.

Bijušais ASV jūras kājnieks Vīlans tika aizturēts Maskavā 2018. gadā un notiesāts par spiegošanu uz 16 gadiem cietumā.

ASV centieni panākt Vīlana atbrīvošanu reizē ar Graineri cieta neveiksmi, jo Krievija pieprasīja tādā gadījumā atbrīvot arī Krievijas pilsoni Vadimu Krasikovu, kam Vācijā par slepkavību piespriests mūža ieslodzījums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu