FOTO ⟩ Vairākās vietās pasaulē cilvēki vienojas atbalsta akcijās Navaļnijam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas aktīvisti rīko protestu pret politiskajam represijām Krievijā
Krievijas aktīvisti rīko protestu pret politiskajam represijām Krievijā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestdien, 21. janvārī, un svētdien 35 pilsētās visā pasaulē tiek rīkotas akcijas ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam, kuru Krievijas varasiestādes aizturēja pirms diviem gadiem pēc atgriešanās valstī.

Pirmā vispasaules protestu diena sākās sestdien Austrālijā ar akcijām Melburnā un Sidnejā.

Sestdien akcijas arī notikušas Rīgā, Viļņā, Berlīnē, Minhenē, Tbilisi, Batumi, Erevānā un citviet.

Foto: Krievijas aktīvisti rīko protestu pret politiskajam represijām Krievijā

Kampaņa Navaļnija atbalstam sarīkota otrajā gadadienā kopš viņa atgriešanās Krievijā no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc mēģinājuma nogalināt ar indi "Novičok". Navaļnijs 2021. gada 17. janvārī tika aizturēts Maskavas lidostā un kopš tā laika atrodas ieslodzījumā.

Kampaņas #FreeNavalny prasības ir "kara apturēšana" un "visu politieslodzīto, tostarp Navaļnija atbrīvošana", kā arī Rietumu sankciju noteikšana pret tiem, kas uzskatīti "6000 sarakstā" jeb "Korumpēto amatpersonu un kara izraisītāju sarakstā", kā tas tiek dēvēts Navaļnija izveidotā Korupcijas apkarošanas fonda mājaslapā. Kampaņas #FreeNavalny iniciatori neaicina uz ielu akcijām Krievijā, jo tur dzīvojošie tiek pakļauti smagam spiedienam.

2021. gada gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc noindēšanas mēģinājuma ar ķīmisko ieroci "Novičok".

2022. gada martā tiesa piesprieda Navaļnijam vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanos" un "tiesneša apvainošanu". Šis spriedums nomainīja 2021. gada februārī piespriesto sodu. Tiesa arī nolēma, ka turpmāk cietumsods viņam jāizcieš stingrā režīma kolonijā ar lielākiem ierobežojumiem.

2022. gada jūnijā viņš tika pārvests no kolonijas Pokrovā uz stingrā režīma koloniju Meļehovo, kas atrodas netālu no Vladimiras pilsētas aptuveni 250 kilometrus uz austrumiem no Maskavas. Par šo koloniju mediji vairākkārt veikuši izmeklēšanas saistībā ar nežēlīgu apiešanos ar ieslodzītajiem.

Šomēnes Krievijā vairāk nekā 100 medicīnas darbinieki parakstīja atklātu vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, pieprasot atļaut ārstiem piekļuvi ieslodzītajam opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam un apturēt viņa pastāvīgo ievietošanu karcerī.

Mediķu vēstulē Putinam norādīts, ka ieslodzījuma apstākļi un Navaļnija izskats rada lielas bažas par viņa veselību, un ka Federālā soda izpildes dienesta atteikums nogādāt Navaļnijam nepieciešamos medikamentus rada tiešus draudus viņa dzīvībai.

Navaļnijs paziņojis, ka katras desmit dienas, kuras viņš pavada karcerī, viņš zaudē vidēji 3,5 kilogramus svara, ko pēc tam atgūst. Navaļnijs karcerī ir pavadījis vairāk nekā 100 dienas jeb pusi no ieslodzījuma laika.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu