Reglamentēto profesiju kopa tiek papildināta ar masiera, mākslas terapeita un psihologa profesiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Masāža. Ilustratīvs attēls.
Masāža. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Reglamentēto profesiju kopā, par kurām strādājošiem profesionāļiem ir jāsniedz brīdinājums, pievienota arī masiera, mākslas terapeita un psihologa profesija.

Valdība šodien atbalstīja Ministru kabineta noteikumu grozījumu, kas nosaka paplašināt reglamentēto profesiju kopu. Grozījumu mērķis ir pilnveidot Latvijas regulējumu, lai nodrošinātu Eiropas Komisijas (EK) noteikto pienākumu par brīdinājumu izsūtīšanu un saņemšanu par profesionāļiem, kam ierobežotas vai liegtas tiesības veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā.

Sekojoši institūcijām, kas uztur profesionāļu reģistrus, noteikts pienākums informēt Akadēmiskās informācijas centru par gadījumiem, kad personām ir ierobežotas vai liegtas tiesības veikt profesionālo darbību reglamentētajās profesijās, kas saistītas ar veselības aprūpi, dzīvnieku veselību un darbu ar bērniem.

Saskaņā ar EK direktīvu Latvijai ir jāinformē citas Eiropas Savienības (ES) valstis par profesionāļiem, kuriem ir ierobežotas vai liegtas tiesības veikt profesionālo darbību tādās profesijās, kurās profesionālā darbība ir saistīta ar veselības aprūpi un pacientu tiesību aizsardzību, veterinārmedicīnu, darbu ar nepilngadīgajiem.

Brīdinājumu izsūtīšanas mērķis ir mazināt riskus, ka personas, kuras ir izdarījušas kādus pārkāpumus minētajās profesijās, var izmantot brīva darbaspēka kustības dotās brīvības un turpināt savu profesionālo darbību citā ES dalībvalstī un radīt apdraudējumus pakalpojumu saņēmējiem.

Reglamentēto profesiju kopa, par kurās strādājošiem profesionāļiem ir jānosūta brīdinājumi, tiek papildināta ar šādām reglamentētajām profesijām: masieris, mākslas terapeits, psihologs, jo arī šīs profesijas esot tādas, kurās profesionālā darbība ir saistīta ar pacientu vai klientu tiesību aizsardzību.

Paredzēts, ka Latvijas Ārstu biedrība, Veselības inspekcija un Latvijas Veterinārārstu biedrība pašas saņems brīdinājumu informāciju par reglamentēto profesiju kopu bez Akadēmiskās informācijas centra starpniecības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu