Kā lielveikalu ķēde "Auchan" palīdz Krievijai ar resursiem un darbiniekus iesaista karā? (1)

Foto: NEXTA/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielveikalu ķēde "Auchan" jau no Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma atbalsta Krievijas karaspēku un apgādā tā militārpersonas gan ar pārtikas produktiem, gan cita veida resursiem. Lielveikala sagādātās preces tiek vestas uz okupētajiem Ukrainas reģioniem, izpētījis medijs "The Insider".

Šāda tipa piegādes tiek pozicionētas kā "humānā palīdzība". Šajā kategorijā ietilpst gan preces no lielveikala noliktavām, gan brīvprātīgo savāktie resursi. Dažos reģionos piegādes tiek organizētas tiešā sadarbībā ar vietējām Krievijas pašvaldībām.

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam Ukrainā, globālie zīmoli cits pēc cita sāka atkāpties no Krievijas tirgus. Savukārt "Auchan" palika, paziņojot: "Atteikšanās no mūsu darbiniekiem, viņu ģimenēm un mūsu klientiem nav izvēle, ko mēs varam izdarīt."

Foto: NEXTA/"Twitter"

2022. gada 27. martā, dienas pēc tam, kad Zelenskis lūdza Francijas uzņēmumus pamest Krievijas tirgu, "Auchan" preses paziņojumā apgalvoja: "Mēs katru dienu savos veikalos cepam svaigu maizi ukraiņiem un krieviem, kas šobrīd ir vitāli svarīgi."

Cik lielā mērā maize no "Auchan" ir vitāli svarīga krievu izdzīvošanai, ir diskutabls jautājums.

Visas veikala piegādātās preces ir paredzētas vīriešiem (piemēram, sarakstā mazākā izmēra zeķes ir 25. izmērs, kas atbilst 40. izmēra apaviem), pakās ir arī cigaretes (tās nekad netiek piegādātas kā humānā palīdzība), šķiltavas, skuvekļi, bet nekā sievietēm vai bērniem.

Preču skaits (piemēram, 1000 zobu pastas tūbiņas, 500 šķiltavas) liek secināt, ka preces bija domātas lielam skaitam saņēmēju, pietiek vienam vai diviem bataljoniem. Marta "humānās palīdzības paketes" kopējā vērtība bija 2 miljoni rubļu.

Tika atklāts, ka papildus preču piegādei "Auchan" palīdz arī militārajiem uzņemšanas birojiem mobilizācijas jautājumos, piesaistot sava veikala tīkla darbiniekus.

"Auchan" gan norādījis, ka šīs preces lielveikalu ķēde atdevusi bez maksas no saviem krājumiem. "Auchan" loģistikas menedžere gan norādīja, ka nezina, kas ir gala saņēmējs – militārpersonas vai civilpersonas.

Foto: NEXTA/"Twitter"

Savukārt lielveikalu ķēdes darbinieks Aleksejs R., kurš ir atbildīgs par preču pieņemšanu vienā no Sanktpēterburgas "Auchan" veikaliem, ar kuru sarunājās "The Insider", apgalvo, ka visiem viss bijis skaidrs: "Es Zelcerei (Sanktpēterburgas "Auchan" ķēdes vadītājai Natālija Zelcerei) jautāju, kurp dodas "humānā palīdzība", un viņa atbildēja: "Izdomā pats."

Es uzstāju: "Pastāsti man, kur?" - un viņa atbildēja: "Īpašajai militārajai operācijai" un pēc tam piebilda: "Diemžēl"."

"Auchan" okupācijas karaspēka apgādē neaprobežojās tikai ar saviem Sanktpēterburgas veikaliem. Par to liecina fakts, ka piegādes tika saskaņotas arī ar Maskavas biroju.

Tika atklāts, ka "Auchan" apkopoja un nodeva militārajiem reģistrācijas un uzņemšanas birojiem datus par saviem darbiniekiem. Tādā veidā atbalstot karu, ne tikai sniedzot "humāno palīdzību", bet arī palīdzot Krievijas karaspēkam tikt pie papildinājuma.

Ukraina apsūdz uzņēmumu

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba 17. februārī apsūdzēja Francijas multinacionālo tirdzniecības uzņēmumu "Auchan", kam pieder lielveikalu ķēdes vairākās valstīs, arī Krievijā, ka tas ir kļuvis par "Krievijas agresijas ieroci", šādi reaģējot uz mediju pētījumu, ka uzņēmums piegādājis preces Krievijas armijai.

"Pērn es mudināju pasauli boikotēt "Auchan", jo tas nebija pametis Krieviju un pārtraucis finansēt kara noziegumus. Tomēr realitāte šķiet krietni sliktāka - "Auchan" attīstījies par pilnvērtīgu Krievijas agresijas ieroci," tviterī atzina ministrs.

"Auchan" Krievijas filiāle piegādājusi Krievijas armijai produktus divu miljonu rubļu (26 000 eiro) vērtībā, konstatēts pētījumā, ko veicis Francijas laikraksts "Le Monde" un pētnieciskās žurnālistikas projekti "The Insider" un "Bellingcat".

Produkti piegādāti par velti, liecinājuši mediju avoti.

"Auchan" paziņoja, ka ir "stipri pārsteigts" par pētījuma rezultātiem, norādot, ka vienīgie elementi, ko tas sniedzis izmeklēšanai, bija 2022.gada martā dažas nedēļas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

"Mēs nepiedalāmies nedz brīvprātīgi, nedz aktīvi līdzekļu vākšanā Krievijas armijai," norādīja uzņēmums.

"Auchan" Ukrainas filiāle paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja, ka ir "šokēta" par pētījuma rezultātiem.

""Auchan" Ukrainas uzņēmums kopš kara sākuma sniedzis atbalstu ukraiņiem vairāk nekā 60 miljonu hrivnu (1,5 miljonu eiro) vērtībā," paziņojumā norādīja uzņēmums.

"Auchan" darbojas Ukrainā un Krievijā ilgus gadus. "Auchan" Krievijas uzņēmuma tirdzniecības apjoms līdz kara sākumam veidoja desmito daļu no globālā apjoma.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu