Navaļnijs: Putins grib ieiet vēsturē kā "cars iekarotājs" un "zemju savācējs" (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Gregory Stein/Shutterstock

Krievijas sakāve karā pret Ukrainu ir nenovēršama, tviterī pirmdien pauž ieslodzījumā esošais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas atkārtotā iebrukuma gadadienas priekšvakarā formulējis savu politisko platformu.

Ukrainai ir jāļauj pašai izlemt savs liktenis, bet Krievijai ir jārespektē 1991. gada robežas, tviterī raksta opozicionārs.

"[Krievijas] prezidents [Vladimirs] Putins ar nejēdzīgiem iemesliem izvērsa netaisnīgu agresīvu karu pret Ukrainu. Viņš izmisīgi cenšas piešķirt šim karam "tautas" statusu, tiecoties par saviem līdzzinātājiem padarīt visus Krievijas pilsoņus, bet viņa centieni cieš krahu," norāda Navaļnijs.

"Brīvprātīgo šim karam nav, tāpēc Putina armija balstās uz ieslodzītajiem un piespiedu mobilizētajiem."

"Kara reālie iemesli - politiskās un ekonomiskās problēmas Krievijas iekšienē, Putina centieni noturēt varu par jebkuru cenu, kā arī viņa apsēstība ar savu vēsturisko mantojumu. Viņš grib ieiet vēsturē kā "cars iekarotājs" un "zemju savācējs"," skaidro opozicionārs.

"Ir nogalināti tūkstošiem nevainīgu ukraiņu, sāpes un ciešanas uzgāztas miljoniem. Pastrādāti kara noziegumi. Iznīcinātas Ukrainas pilsētas un infrastruktūra."

"Krievija cieš militāru sakāvi. Šīs patiesības atskāršana ir izmainījusi varas retoriku no "Kijivu trīs dienās" līdz vēsturiskiem draudiem pielietot kodolieročus zaudējuma gadījumā. Bezjēdzīgi iznīcinātas simtu tūkstošu Krievijas karavīru dzīvības."

"Galīgo militāro sakāvi var atlikt par vēl simtu tūkstošu mobilizēto dzīvības cenu, bet kopumā tā ir neizbēgama. Rezultāts kombinācijai "agresīvs karš + korupcija + ģenerāļu neapdāvinātība + vāja ekonomika + aizsardzību izvērsušo varonība un augstā motivācija" ir tikai sakāve."

"Kremļa melīgie un liekulīgie aicinājumi uz sarunām un uguns pārtraukšanu nav nekas cits kā militāro darbību perspektīvas reālistisks novērtējums."

Vēstījumā "Savai valstij labu vēloša Krievijas pilsoņa 15 punkti" Navaļnijs arī uzsver, ka "sadarbībā ar starptautiskajiem institūtiem ir jāizmeklē kara noziegumi".

"Vēlreiz uzsvēršu, ka pēc kara mums nāksies Ukrainai kompensēt zaudējumus, ko nodarījusi Putina agresija."

"Putina režīma un viņa diktatūras demontāža. Ideālajā gadījumā brīvu vispārēju vēlēšanu un konstitucionālās sapulces sasaukšanas ceļā," nākotnes perspektīvas iezīmē opozicionārs.

"Apzinoties savu vēsturi un tradīcijas, mums ir jābūt Eiropas daļai un jāseko eiropeiskajam attīstības ceļam. Cita mums nav, un cits mums nav vajadzīgs," rezumē Navaļnijs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu