Eksperts uzskata, ka Vācijas plānotā marihuānas legalizācija neatbilst ES tiesībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marihuānas audzētava. Attēls ilustratīvs.
Marihuānas audzētava. Attēls ilustratīvs. Foto: Valsts policija

Vācijas valdības ierosinātā marihuānas legalizācija neatbilst spēkā esošajiem Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem, secināts eksperta ziņojumā, kas tika sagatavots pēc Bavārijas federālās zemes valdības pasūtījuma.

"Federālās valdības plānotā kaņepju legalizācija ir pretrunā starptautiskajiem un Eiropas tiesību aktiem," teikts 53 lappušu garajā ziņojumā, kas trešdien tika prezentēts Minhenē.

Ziņojuma autors Bernhards Vegeners ir publisko tiesību un Eiropas tiesību profesors Frīdriha Aleksandra universitātē Erlangenē, Bavārijā. Viņš sagatavoja eksperta ziņojumu pēc Bavārijas federālās zemes veselības ministra Klausa Holečeka pasūtījuma.

Ziņojumā secināts, ka Vācijas valdības ierosinātā marihuānas legalizācija pārkāptu ANO starptautiskās narkotiku kontroles konvencijas.

Runājot par Eiropas tiesībām, plānotā valsts vai valsts licencēta kaņepju audzēšana un pārdošana citiem, nevis zinātniskiem vai medicīniskiem nolūkiem, arī uzskatāma par nepieņemamu, teikts ziņojumā.

Holečeks, kurš jau vairākus mēnešus publiski kritizē iespējamo marihuānas legalizāciju, aicināja federālo valdību nekavējoties atteikties no plāniem atļaut marihuānas kaņepju audzēšanu, marihuānas tirdzniecību un patēriņu atpūtas mērķiem.

Marihuānas legalizācija ir viens no lielajiem Vācijas valdošo partiju projektiem. Kanclera Olafa Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti, zaļie un brīvie demokrāti ir vienojušies ieviest "kontrolētu kaņepju izplatīšanu pieaugušajiem patēriņa nolūkos licencētos veikalos."

Valdības plāns paredz, ka cilvēkiem būs atļauts iegādāties un glabāt marihuānu un audzēt marihuānas kaņepes personiskai lietošanai ierobežotā daudzumā. Marihuānu būs atļauts pārdot pieaugušajiem licencētos specializētos veikalos un, iespējams, arī aptiekās.

Viens no koalīcijas partiju pamatojumiem šim plānam ir fakts, ka pašreizējais marihuānas aizliegums nav novērsis tās lietošanu, un marihuānas patēriņš patiesībā ir pat palielinājies.

Turklāt legāla un valsts uzraudzīta tirdzniecība varētu uzlabot veselības aizsardzību, jo apgrozībā būtu mazāk piesārņotas marihuānas.

Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs pirmās konkrētās idejas plāna īstenošanai prezentēja pagājušajā rudenī. Likumprojekts gaidāms marta beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu