Aktrise Zane Dombrovska iegādājusies muižu, kur taps pirmā telpiskās skaņas koncertzāle Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/ LETA

Aktrise un komponiste Zane Dombrovska nu ir muižas īpašniece, raksta izdevums "Privātā Dzīve".

"Gribēju iegādāties zemi, bet vīrs mudinājāt lūkoties pēc kā nopietnāka. Teicu - nu, tad pērkam pili!" smejoties atceras aktrise. Tagad viņa ir Bakhaužu muižas saimniece.

Zane par muižas īpašnieci kļuvusi 2019. gada izskaņā. Zemesgrāmatā pieejamā informācija vēsta - 2019. gada 19. novembrī viņa par 50 000 eiro iegādājusies Bakhaužu muižu - senu ozolu un ābeļdārza ieskautas trīs akmens ēkas.

Vaicāta, vai jūtas kā muižniece, Zane smejas: "Man nekad nav bijis tāds sapnis. Taču abi ar vīru jūtamies šeit patiešām labi." 

Viņi muižā pavadījuši jau vairākas vasaras. Lielāko daļu laika veltījuši nesteidzīgiem remontdarbiem, rūpīgi centušies muižu restaurēt tuvu tam, kāda tā bijusi. "Zinu te katru ķieģeli, jo mēs paši savām rokām tos esam lasījuši, mazgājuši, mūrējuši. Visu, kas bija noliekams vietā, tur arī nolikām," stāsta Zane.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Dombrovska 2019. gada 10. jūlijā mija laulības gredzenus ar uzņēmēju Gunti Učelnieku.

Marta sākumā muižā tika uzsākti Latvijā pirmās ambisoniskās skaņas koncertzāles būvniecības darbi. Ēku komplekss Latvijas kultūras kartē turpmāk iezīmēsies ar nosaukumu "Skaņu Muiža 360", un tā būs pirmā stacionārā ambisoniskās jeb telpiskās skaņas koncertzāle Latvijā, kas veidos pilnīgi jaunu, nākamās paaudzes mūzikas atskaņošanas un skaņas klausīšanās pieredzi.

Koncertzāle kalpos arī par mācību un skaņas eksperimentu kultūrtelpu komponistiem, mūziķiem un citiem māksliniekiem, kurus interesē veicināt telpiskās skaņas uztveri un attīstīt citādāku skanisko domāšanu.

Ambisoniskās koncertzāles veidotāji - Zane Dombrovska un vīrs Guntis Učelnieks plāno organizēt gan vietēja mēroga, gan starptautiskus pasākumus, aicinot uzstāties un dalīties pieredzē komponistus, kuri strādā ar audiovizuālām un elektroakustiskām kompozīcijām, kino mūziku, kā arī virtuālās realitātes mūzikas autorus un studentus no Latvijas, Baltijas un citām valstīm. Tāpat plānots organizēt skaņas ekskursijas – izzinošas, eksperimentālas, atraktīvas lekcijas ar skaņas demonstrējumiem, kas ikvienam interesentam ļautu paplašināt savu personisko skaņu un mūzikas klausīšanās pieredzi.

Foto: "Skaņu muižas 360" atvērto durvju diena

Nākotnē kompleksa teritorijā plānots ierīkot arī studiju darbam ar skaņu ierakstiem un profesionālai 3D skaņas apstrādei.

Vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" 14. marta numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu