Krievija izvirza prasības Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Krievija paziņojusi, ka Rietumiem jāizpilda vairāki nosacījumi, lai būtu iespējams pagarināt vienošanos par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām.

Vienošanās, kas ar Turcijas un ANO starpniecību tika noslēgta pagājušā gada jūlijā, devusi iespēju Ukrainai kara apstākļos eksportēt graudus, bet Krievija, kuras ekonomiku smagi skārušas Rietumu sankcijas, vairākkārt draudējusi lauzt šo vienošanos, ja netiks novākti šķēršļi Krievijas eksportam.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir grūti runāt par vienošanās pagarināšanu pēc 18. maija, ja "Maskava neredz nekādu progresu".

Krievijai nav noteiktas sankcijas pārtikas un mēslojuma eksportam uz pasaules tirgiem, taču problēmas ir saistītas ar sekundārajām sankcijām, kas noteiktas kuģniecības un apdrošināšanas kompānijām, kā arī bankām.

Kādas prasības izvirza Krievija

Krievijas Ārlietu ministrija izklāstīja virkni nosacījumu Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai, tai skaitā prasot atļaut Krievijas Lauksaimniecības bankai atkal pieslēgties maksājuma sistēmai SWIFT.

Krievija arī pieprasījusi atsākt lauksaimniecības tehnikas un to rezerves daļu piegādes un atjaunot amonjaka sūtīšanu pa Toljati-Odesas cauruļvadu.

Krievija arī pieprasīja atcelt ierobežojumus apdrošināšanai un piekļuvei ostām, kā arī sankcijas uzņēmumiem, kas saistīti ar pārtikas un mēslošanas līdzekļu ražošanu un transportēšanu.

Vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām kopš jūlija ļāvusi eksportēt vairāk nekā 27 miljonus tonnu graudu un lauksaimniecības produktu. Vienošanās tikusi divreiz pagarināta.

Kad tā tika pagarināta martā, Krievija paziņoja, ka tā paliks spēkā vēl 60 dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu