2023. gada 21. aprīlī "Google" tika atjaunināti satelītattēli ar skatu uz Mariupoli. Iepriekšējie attēli bija no 2021. gada jūnija, vēl pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Jaunie fotoattēli sniedz ieskatu postā, ko okupantu karaspēks ir nodarījis Ukrainas pilsētai, vēsta neatkarīgais medijs "Meduza".

Jaunie satelītattēli uzņemti dažādos laikos pēc kara sākuma, līdz ar to dažviet pilsētā ir redzami ugunsgrēki, bet citos rajonos jau redzams, kā okupanti ceļ jaunas ēkas pēc iepriekšējo sagraušanas.

Mariupoles pilsētas centrs

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Mariupoles Drāmas teātris

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Mariupoles drāmas teātris tika iznīcināts ar diviem Krievijas spēku gaisa uzlidojumiem 2022. gada 16. martā. Kā redzams otrajā fotoattēlā pa kreisi no ēkas ir uzrakstīts vārds "bērni", lai norādītu, ka šajā ēkā patvērās civiliedzīvotāji. Tas nav nesen atjaunots attēls – Krievijas okupācijas varas iestādes teātri nojauca 2022. gada decembrī.

Saskaņā ar ziņu aģentūru "Associated Press", uzlidojumos, kas skāra ēku, tika nogalināti aptuveni 600 civiliedzīvotāju. 

Krāteri no artilērijas uguns Mariupoles austrumos

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Atjauninātajā attēlā redzams krāteris, kuru, iespējams, izraisīja spēcīga gaisa bumba. Krātera diametrs ir aptuveni 70 metri. Tuvumā redzami arī daudzi artilērijas radīti krāteri.

Iepriekš tur bija veikals. Vēlāk - milzīgas rindas pēc humānās palīdzības

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Attēlā, kas uzņemts pirms Mariupolē iebruka Krievijas karaspēks, redzams pārtikas veikals pilsētas rietumu nomalē. Pēc pilsētas ieņemšanas okupanti pilsētā atvēra palīdzības centru. Jaunākajā attēlā redzamas milzīgas rindas, ko veido pilsētas iedzīvotāji, kas ieradās centrā pēc humānās palīdzības. 

Kontrolpunkts ceļā uz "Azovstaļ" dzelzs un tērauda rūpnīcu

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Šajos attēlos redzams kontrolpunkts uz tilta, kas ved pāri dzelzceļa līnijai netālu no "Azovstaļ" rūpnīcas. Dzelzceļš vairs nedarbojas. Iepriekš pa to katru gadu tika piegādāti miljoniem tonnu izejvielu rūpnīcai. 

Metalurģiskās rūpnīcas "Azovstaļ" teritorija

Foto: Ekrānuzņēmums
Foto: Ekrānuzņēmums

Attēli parāda "Azovstal" rūpnīcas bojājumu apjomus. Rūpnieciskais komplekss, kas bija pēdējais Mariupoles aizstāvju cietoksnis, cieta no gaisa uzlidojumiem, tostarp augsta kalibra bumbām, un mīnmetējiem. "Azovstaļ" kļuva par Ukrainas pretošanās simbolu, izturot divus mēnešus ilgu Krievijas armijas aplenkumu.

Okupācijas varas iestādes paziņojušas, ka rūpnīcu neatjaunos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp